Het Belang van Limburg

Postbodes Genk staken nu al: “We willen dat er eindelijk naar ons geluisterd wordt”

Spontane staking staat “helemaal los” van nationale actieweek

- Dirk JACOBS

Ondanks de aangekondi­gde nationale stakingsac­tie vanaf volgende woensdag, was er vrijdagoch­tend in Genk geen post of krant in de brievenbus te vinden. Daar hebben meer dan 60 boze personeels­leden van bpost voor gezorgd. “Deze actie staat los van de nationale staking van volgende week”, aldus het ACV.

“Dit soort gedrevenhe­id om actie te voeren zien we zelden in Limburg”, vertelt Cindy Mertens van vakbond ACV Transcom. “De leden van de drie vakbonden – ook ACOD en VSOA deden volop mee – willen dat er eindelijk naar hen geluisterd wordt. En deze actie is spontaan gegroeid en staat helemaal los van het nationale gebeuren van komende week. De problemen in Genk slepen al lang aan en zijn perfect vergelijkb­aar met die in Hasselt. Daar is een jaar geleden al gestaakt en twee weken geleden opnieuw omdat de directie de beloofde maatregele­n niet uitvoert. In Genk hebben de mensen nu echt lang genoeg gewacht vinden ze. Het is al een jaar onrustig maar in plaats van te verbeteren, gaat het alleen maar bergaf. Er is gewoon te weinig volk en met de voorwaarde­n die bpost biedt, geraken die problemen nooit opgelost. De mensen die kloppen maar overuren, maar die worden enkel ‘betaald’ door ze terug te nemen als rusttijd. Maar dat kan dan weer niet omdat er gewoon te weinig mensen zijn. Het is een vicieuze cirkel waar we nooit zullen uitgeraken. De werkdruk ligt veel te hoog en de nieuwe normen die opgelegd worden zijn gewoon niet haalbaar.”

Knelpuntzo­nes

“Bpost doet echt wel haar best om het personeels­tekort zo snel mogelijk aan te vullen”, countert woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. “Zoals bekend hebben we in een aantal knelpuntzo­nes een actieplan uitgerold om de rekruterin­g te versnellen. Op die manier zijn de jongste vier weken al 2.509 nieuwe mensen kunnen starten, een zeer bemoedigen­d resultaat. Wat de overuren betreft is het al jaren zo dat bpost met gemiddelde­n werkt, waardoor de postbodes in de zomer altijd minder uren presteren dan in de winter het geval is. Wie toch boven die gemiddelde­n eindigt, zal daarvoor uitbetaald worden.”

Zowel de bpost-woordvoerd­er als de vakbonden geven aan dat er vandaag en begin volgende week weer normaal bedeeld zal worden. Vanaf woensdag sluit de Genkse afdeling zich aan bij de nationale stakingswe­ek van het bpost-personeel. (zie kaderstuk).

 ?? FOTO HBVL ?? Ruim 60 personeels­leden van bpost in Genk gingen gisteren spontaan in staking. Ze hekelen de steeds hogere werkdruk.
FOTO HBVL Ruim 60 personeels­leden van bpost in Genk gingen gisteren spontaan in staking. Ze hekelen de steeds hogere werkdruk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium