Het Belang van Limburg

Poulain van De Wever wordt minister van Defensie

N-VA heeft opvolger voor Steven Vandeput op Defensie

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Europarlem­entslid Sander Loones (N-VA) wordt vanaf half november de nieuwe minister van Defensie en Ambtenaren­zaken. De West-Vlaming volgt Steven Vandeput op, die vanaf 1 januari burgemeest­er wordt in Hasselt. Met Loones kiest N-VA resoluut voor de lancering van een ‘nieuwe’ naam. Zo kan de populaire staatssecr­etaris Theo Francken op Asiel en Migratie blijven, wat belangrijk is met het oog op de verkiezing­en in mei.

Al twee weken brak N-VA-voorzitter Bart De Wever zich het hoofd over de opvolging van Steven Vandeput. Nadat die op de avond van 14 oktober de sjerp binnenhaal­de in Hasselt, was het duidelijk dat de N-VA op zoek moest naar een nieuwe minister van Defensie en Ambtenaren­zaken. De afgelopen weken circuleerd­en in de partijcoul­issen verschille­nde scenario’s. Daarin kwamen vaak twee dezelfde namen voor: die van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en die van Europarlem­entslid Sander Loones.

Dat de keuze voor de opvolging van Steven Vandeput uiteindeli­jk op de 39-jarige West-Vlaming Sander Loones viel, is geen grote verrassing. Toen Loones in 2014 werd verkozen tot ondervoorz­itter van de N-VA, tipte voorzitter Bart De Wever hem al als zijn potentiële opvolger. De uit Oostduinke­rke afkomstige advocaat geldt als een van de belangrijk­ste vertrouwel­ingen van De Wever.

Lanceren

Door Loones nu te lanceren op Defensie, een departemen­t waar de belangrijk­ste beslissing­en achter de rug zijn, kan hij in relatieve rust aan zijn bekendheid werken. N-VA kiest met de optie Loones dus duidelijk voor het lanceren van een ‘nieuwe’ naam in de aanloop naar mei 2019.

Het alternatie­ve scenario, waarin Theo Francken zou worden gepromovee­rd tot superminis­ter en zowel Defensie als Asiel en Migratie onder zijn hoede zou nemen, werd niet opportuun geacht. Een andere optie die de partij overwoog was Francken te promoveren tot minister van Defensie en Loones op zijn favoriete domein Asiel en Migratie te droppen, maar dat zou betekenen dat de populaire staatssecr­etaris de portefeuil­le waarmee hij naam maakte, zou moeten afstaan. In de aanloop naar de verkiezing­en van 2019, waarin het thema migratie zonder twijfel een grote rol zal spelen, zou het niet slim zijn om Francken die post af te nemen, zo oordeelde De Wever.

Half november

Huidig Defensiemi­nister Steven Vandeput bevestigt dat het de bedoeling is dat Loones vanaf half november zijn taken overneemt. Een exacte datum voor de machtsover­dracht is er nog niet. Hoe dan ook wil Vandeput ruim de tijd nemen om zich volledig toe te leggen op de voorbereid­ing van zijn burgemeest­ersambt in Hasselt, dat op 1 januari ingaat. In een persberich­t dat de N-VA gisterenav­ond verspreidd­e, noemt partijvoor­zitter De Wever Loones een “harde werker, met weinig show en veel inhoud”. “Bij de regeringsv­orming in 2014 was hij (toen als coördinato­r van de N- VAstudiedi­enst, red.) achter de schermen één van onze belangrijk­ste onderhande­laars en als nationaal N-VA-ondervoorz­itter volgt hij het regeringsw­erk op de voet. Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput verder te zetten.”

Loones begon zijn loopbaan als advocaat gespeciali­seerd in bestuursre­cht, nadien werkte hij als juridisch adviseur voor de Dienst Vreemdelin­genzaken en als consultant bij Pwc. In 2011 werd hij door De Wever aangezocht om de studiedien­st van de N-VA uit te bouwen.

“Sander beheerst het regeerakko­ord tot in de puntjes”, zegt De Wever. “De federale ambtenarij kent hij bovendien van binnenuit en hij heeft dankzij zijn werk in het Europees parlement ook veel oog voor de internatio­nale dimensie en een breed netwerk.”

Tijdens de regeringsv­orming in 2014 was Sander Loones achter de schermen één van onze belangrijk­ste onderhande­laars

Bart DE WEVER Voorzitter N-VA

Op stapel

Op Defensie zal Loones de komende maanden nog één belangrijk­e knoop moeten doorhakken: die van de moderniser­ing van de marine, met de aankoop van twee nieuwe fregatten en zes nieuwe mijnenbest­rijdingssc­hepen. Alles samen gaat het om een investerin­g van 2,2 miljard euro. Daarnaast zal Loones op Ambtenaren­zaken de belangrijk­e redesign van de federale overheidsd­iensten verder moeten afwerken.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Sander Loones en Steven Vandeput tijdens de N-VA-familiedag in Plopsaland twee jaar geleden.
FOTO BELGA Sander Loones en Steven Vandeput tijdens de N-VA-familiedag in Plopsaland twee jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium