Het Belang van Limburg

“Voetjes op de grond houden”

Coach Marjorie Heuls pleit voor kalmte en geduld Zondag naar huis en dan weer naar de schoolbank­en

- Van onze verslaggev­er Marc CORNELISSE­N in Doha

DOHA - “Zoals haar kom je er niet veel tegen in een carrière.” Aan het woord is Marjorie Heuls, de Franse coach van de Belgische turnmeisje­s. Met de blik op de Olympische

Spelen in Tokio pleit ze voor kalmte en geduld.

Achter het succes van de Belgische turnmeisje­s schuilt een Frans trainersko­ppel, Yves Kieffer en zijn vrouw Marjorie Heuls. Zij deelde gisteren in de vreugde, maar keek ook al naar morgen en overmorgen.

“De oefening die Nina hier liet zien, was een droom. Op het einde heeft ze even op veilig gespeeld, maar haar prestatie was áf”, zegt Marjorie Heuls. “Ze maakt echt indruk op mij. Een talent als zij kom je in je carrière niet veel tegen en het is uitzonderl­ijk hoe ze met de stress omgaat. Ik verwacht altijd dat het eens fout loopt, maar dat gebeurt nooit. Haar ervaring op het EK heeft haar daarbij geholpen. Haar sterke allroundfi­nale van donderdag ook. Ze was toen ook de beste aan de brug en ze zag Simone Biles fouten maken. Dat heeft haar geholpen om het fenomeen Biles te relativere­n. Nina was hier de enige die Biles kon stoppen en ze heeft dat gedaan.”

Waar haalt Derwael die mentale kracht vandaan? Uit zichzelf? Van haar begeleider­s?

Heuls: “Die mentale kracht zit in haar, maar ze krijgt die ook mee van haar familie. Haar ouders zijn altijd gemotiveer­d, maar op een gezonde manier, vanop een afstand. Dat winnaarska­rakter heeft ze van thuis meegekrege­n. Maar het is natuurlijk Nina die aan de brug hangt. Als ze vertrouwen heeft, zit ze in haar cocon. Ze denkt niet aan de medaille, aan haar land, aan de tegenstand­sters, ze concentree­rt zich op zichzelf. Daar is ze sterk in.”

De turnwereld denkt en plant in cycli van vier jaar. De uitdaging is nu om deze Derwael in topvorm op de Spelen van Tokio 2020 te krijgen.

Marjorie HEULS, coach van Nina Derwael Heuls: “Dat ziet er goed uit. Op de brug zie ik geen junioren die er bovenuit steken. Er is wel één goede Chinese die hier afwezig was, maar die kan ze normaal ook aan. Wat wel gaat gebeuren, is dat de concurrent­ie haar oefening gaat nadoen. Maar ze mogen proberen, want het is een heel moeilijke. Zelf gaan we ook moeilijker­e elementen instuderen, maar daar moeten we goed over nadenken. Moeilijker betekent ook meer riskant, zowel voor blessures als voor de resultaten. Hetzelfde voor de allroundco­mpetitie: we moeten evolueren, maar kalm aan. ’Mijn sprong moet moeilijker’, zei Nina me donderdaga­vond. Allemaal goed en wel, maar je moet het op training ook verwerkt krijgen. We moeten alles goed kanalisere­n. Ze moet gezond leven en in haar trainingss­chema wordt kwaliteit belangrijk­er dan kwantiteit.”

Een andere uitdaging: als wereldkamp­ioen komen een hoop nieuwe dingen op Derwael af. Nationale bekendheid, sponsors en profiteurs die aan haar mouw trekken, fans die hoge verwachtin­gen koesteren. Derwael draagt een stuk nationale hoop voor de Spelen van Tokio.

Heuls: “Ook dat is iets dat we goed moeten omkaderen. Tokio is nog twee jaar weg. Als dat het doel is, moeten we ook twee jaar lang geduld opbrengen. Nina is het type niet dat snel gaat zweven, en als ze dat toch doet, zullen wij haar moet de voeten op de grond zetten. Wij zullen haar beschermen. Ze is heel goed omringd, door haar ouders, door ons, door de topsportsc­hool in Gent, waar ze zich heel goed voelt met het meisjestea­m en met de junioren.”

Na dit WK in Doha is het belangrijk­ste doel voor 2018 voorbij. Hoe gaat het nu verder met Nina Derwael?

Finale op de balk om 14.40u.

Terugvluch­t naar huis, aankomst in Zaventem rond 14 uur.

Opnieuw het normale leventje: 30 trainingsu­ren per week en terug naar de schoolbank­en. Derwael volgt project- en eventmanag­ement aan de Arteveldeh­ogeschool in Gent.

De rest van de Belgische meisjesplo­eg gaat op olympische stage op Lanzarote, maar Nina Derwael en Axelle Klinckaert nemen deel aan de Wereldbeke­r in het Duitse Cottbus.

Nina blijft indruk op me maken. Ze haalt haar mentale kracht bij haar ouders. Van hen heeft ze dat winnaarska­rakter

Op 15 en 16 december geeft Derwael een demonstrat­ie op het Gymgala in de Lotto Arena in Antwerpen. Die is uitverkoch­t, op wat staanplaat­sen na. In de kerstvakan­tie heeft ze één week vrijaf.

Het hoofddoel van 2019 is het WK in Stuttgart (4-13 oktober), waar de Belgische meisjes een van de acht landentick­ets voor de Olympische Spelen willen veroveren. Vooraf is er ook een EK in het Poolse Szczecin (10-14 april).

Gymnastiek denkt en plant in blokken van 4 jaar. De ‘Road to Tokyo’ leidt naar de Olympische Spelen van 24 juli tot 9 augustus 2020.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Nina en haar coach Marjorie zien dolblij dat de topprestat­ie beloond wordt met een topscore.
FOTO ISOPIX Nina en haar coach Marjorie zien dolblij dat de topprestat­ie beloond wordt met een topscore.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium