Het Belang van Limburg

Gewurgd omdat ze per ongeluk pad moordenaar kruiste

Vrouwelijk­e arts vermoord en in auto in Samber gedumpt

- Yves BARBIEUX

BONINNE - Gestorven omdat ze per ongeluk het pad van Xavier V.D. gekruist heeft. Tijdens haar ochtendlij­ke jogging, op een boogscheut van thuis. Dokter Wivinne Marion (42) werd in een bos door Xavier tegengehou­den, geslagen en gewurgd. De man kan of wil niet zeggen wat hem bezield heeft. Hij gooide de dode kinderarts in de koffer van zijn wagen en dumpte hem vervolgens in de Samber.

Behalve haar gezin had dokter Wivinne Marion twee passies in het leven: haar job als arts in de afdeling neonatolog­ie van het regionaal ziekenhuis van Namen en joggen in de bossen van Boninne. Amper een jaar geleden is het gezin naar dat gehucht buiten Namen verhuisd. Uitgereken­d daar heeft het noodlot donderdago­chtend genadeloos toegeslage­n. Dokter Marion was nog geen kilometer van huis verwijderd toen zij het pad van Xavier V.D., een dertiger uit het naburige Flawinne, kruiste. De dertiger kwam terug van een nachtje uit in Meux. “Ik zag een wagen met een rotvaart de kleine straat naar het bos afrijden”, vertelt een boer die getuige was van het drama. “Hij is in dat bos gestopt. Plots hoorde ik een vrouw gillen. Moeder, moeder, riep zij. De bestuurder zat boven op haar. Hij gaf haar een vuistslag en hield daarna zijn armen gestrekt, alsof hij de vrouw wurgde. Toen hij haar in de koffer van zijn auto droeg, was de vrouw duidelijk niet meer bij bewustzijn. Hij kreeg mij plots in de gaten.”

Nummerplaa­t

De blauwe Renault Laguna stoof weg, richting Flawinne. De boer verstopte zich achter een elektricit­eitscabine. Hij kon nog net de nummerplaa­t van de Renault noteren en belde meteen de politie. Een patrouille kruiste de vluchtende auto nog, maar verloor hem uit het oog.

Pas een uur later vonden de politieman­nen de wagen terug, in Flawinne. Hij dreef nog net aan de oppervlakt­e van de Samber terwijl de chauffeur Xavier V.D. wegliep. Niet ver, hij werd meteen in de kraag gevat.

Het duurde nog wel een paar uur vooraleer de blauwe Renault op het droge gehesen werd. En de politieman­nen in de koffer van de auto het levenloze lichaam ontdekten van dokter Wivinne Marion.

Waarom de arts op zo’n brutale manier om het leven is gebracht? De Naamse speurders hebben er nog altijd het raden naar. Slachtoffe­r en vermoedeli­jke dader hadden niets met elkaar gemeen, lijkt het. Xavier V.D. ontkent ook in alle toonaarden dat hij ook maar iets te maken heeft met het overlijden van de dokter.

Paniekreac­tie?

Volgens Sudpresse zou er op een bepaald ogenblik sprake zijn geweest van een aanrijding, gevolgd door een paniekreac­tie van de bestuurder van de wagen. Maar de verdachte heeft dat niet bevestigd. Spreekt Xavier V.D. de waarheid, of verzwijgt hij de ware toedracht van het drama? Heeft hij gehandeld onder invloed van drank of drugs na een nachtje uit, of handelde hij in koelen bloede? Om de onderzoeke­rs de tijd te laten een sluitend antwoord op deze vragen te vinden, heeft de onderzoeks­rechter Xavier V.D. gisteren onder aanhouding­smandaat geplaatst voor moord. Wivinne Marion laat een jonge dochter en een zoon achter en haar man François, die chirurg is in hetzelfde ziekenhuis in Namen waar zij werkte.

 ??  ??
 ?? FOTO VINCENT LORENT ?? Dokter Wivinne Marion (42, foto inzet) werd dood teruggevon­den in de kofferbak van een Renault die donderdag uit de Samber werd getakeld.
FOTO VINCENT LORENT Dokter Wivinne Marion (42, foto inzet) werd dood teruggevon­den in de kofferbak van een Renault die donderdag uit de Samber werd getakeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium