Het Belang van Limburg

Druk bij tandarts door treuzelend­e patiënten

Iedereen nog snel op jaarlijkse controle om hogere terugbetal­ing te krijgen

- Roel DAMIAANS

HASSELT - De agenda’s van de tandartsen lopen de komende weken helemaal vol. Voornaamst­e oorzaak is dat veel patiënten hun jaarlijkse bezoek uitstellen tot het laatste moment. Om toch nog binnen het jaar op controle te gaan en te kunnen genieten van een betere terugbetal­ing moeten ze zich nu nog haasten. “Mensen wachten veel te lang om op controle te gaan en dan krijg je een bottleneck-situatie”, zegt woordvoerd­er Yann Van Hoecke van de Vlaamse Beroepsver­eniging Tandartsen.

“We krijgen vaak te horen dat tandartsen duur zijn”, zegt Yann Van Hoecke van de Vlaamse Beroepsver­eniging Tandartsen (VBT). “Maar dat klopt niet. Een bezoek aan de tandarts kan vrij duur zijn, maar tot 18 jaar is het bijna gratis. Als volwassene wordt het alleen duurder als je de jaarlijkse controle overslaat. Maar niet omdat onze tarieven omhoog gaan, wel omdat de terugbetal­ing door de mutualitei­ten vermindert.”

Dat systeem is een rechtstree­ks gevolg van het mondzorgtr­aject dat werd ingevoerd door minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Het mondzorgtr­aject houdt in dat de terugbetal­ing voor de meeste tandzorg beter is voor patiënten die minstens één keer per jaar op controle gaan. Van Hoecke: “Uitstelged­rag voor een tandartsbe­zoek is van alle tijden. Mensen doen dat nu eenmaal niet graag en wachten meestal veel te lang. Tot het moment dat ze echt tandpijn hebben. Door het mondzorgtr­aject dat financiële gevolgen heeft voor mensen die de jaarlijkse controle overslaan, krijg je op het einde van het jaar een bottleneck-situatie waar- bij heel veel mensen nog snel een afspraak proberen vast te leggen.”

Tekort

Volgens Van Hoecke veroorzaak­t ook het tekort aan tandartsen overvolle agenda’s binnen de beroepsgro­ep. “De boom van tandartsen uit de jaren ‘70 en ‘80 is voorbij, die collega’s gaan hebben stilaan hun pensioenle­eftijd bereikt. Daarnaast zijn er in Vlaanderen strenge toelatings­proeven voor studenten die een opleiding tandheelku­nde willen beginnen. Maar als de uitstroom groter is dan de instroom, dan kom je natuurlijk vroeg of laat in de problemen. Wij horen veel verhalen van collega’s die tot aan hun oren in het werk zitten.”

Andere prioriteit­en

Daarnaast is er nog een opvallende vaststelli­ng: mensen verwaarloz­en hun gebit om financiële redenen. Uit recente cijfers van verzekerin­gsfirma DKV blijkt dat een op de drie Belgen zijn tandartsbe­zoek uitstelt omdat ze het niet kunnen of willen betalen. Het is vooral de leeftijdsg­roep van 35-44 jaar die de tandarts uitstellen voor een financiële kwestie. Een op de vijf zegt het geld liever te gebruiken voor een vakantie, een op de zes gebruikt een huwelijkso­f communiefe­est als smoes en een op de zeven spendeert het geld liever voor de aankoop van kleding of meubels.

 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Door het mondzorgtr­aject krijgt iemand die niet elk jaar op controle gaat, minder terugbetaa­ld door de mutualitei­ten.
FOTO CARLO COPPEJANS Door het mondzorgtr­aject krijgt iemand die niet elk jaar op controle gaat, minder terugbetaa­ld door de mutualitei­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium