Het Belang van Limburg

Benoeming Vanackere breekt CD&V zuur op

Gendereven­wicht bij Nationale Bank wordt regeringsz­aak

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De benoeming van oud-minister Steven Vanackere (CD&V) tot nieuwe directeur van de Nationale Bank van België breekt zijn partij zuur op. Regeringsp­artners N-VA en Open Vld zetten CD&V vol in de wind. Dat er met het verdwijnen van Marcia De Wachter geen enkele vrouw meer in het directieco­mité van de Nationale Bank zit, zet ook kwaad bloed binnen de eigen christende­mocratisch­e rangen.

Woensdag raakte bekend dat oud-minister van Financiën en huidig senator Steven Vanackere (CD&V) Marcia De Wachter zal vervangen als directeur bij de Nationale Bank van België. Die beslissing zorgde meteen voor politieke reuring, niet het minst omdat De Wachter zich openlijk vragen stelde bij de keuze. De Wachter is vandaag de enige vrouw binnen het zevenkoppi­ge directieco­mité van de Nationale Bank. Na haar pensioneri­ng resten er alleen nog maar mannen. “De regering was blijkbaar niet in staat één competente vrouwelijk­e kandidate te vinden in België”, twitterde De Wachter.

Dat net de Nationale Bank moet waken over het respect voor gendergeli­jkheid bij privébanke­n minstens 30 procent van de raden van bestuur moet uit vrouwen bestaan - maakt de zaak extra pijnlijk voor de regering. De Wachter haalde daarvoor ook uit naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die de nieuwe directiele­den in naam van de regering moet voordragen.

Opnieuw bespreken

“De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in het directieco­mité van de Nationale Bank kan en moet echt wel beter”, reageerde Van Overtveldt vrijdag. De minister van Financiën zegt de structuren van de bank te willen hervormen en is van plan voorstelle­n in die zin voor te leggen aan de regering.

Zijn partijgeno­ot en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon zegt dat het “de CD&V toekwam om De Wachter te vervangen”, maar dat de keuze voor Vanackere “geen arbitrage van de regering” is.

Niet alleen N-VA zette de christende­mocratisch­e coalitiepa­rtner op die manier vol in de wind, ook Open Vld-viceminist­er Alexander De Croo deed dat. “De heisa over de benoeming van Vanackere is terecht”, zei De Croo, die zich naar eigen zeggen ergerde aan het feit dat de keuze voor Vanackere niet besproken zou zijn binnen de regering. “Er is geen overleg geweest, er is geen enkele inspanning gedaan om de andere partijen in de regering in te lichten. Het stoort mij dat wij hier niets van wisten. Met Marcia De Wachter zat er één vrouw in de directie, wat eigenlijk al te weinig was. Ik kan moeilijk begrijpen dat men in 2018 nog steeds vindt dat er geen enkele vrouw aan tafel moet zitten.”

De Croo wil de benoeming van Vanackere opnieuw bespreken binnen de regering en wil het punt op de agenda van de volgende ministerra­ad zetten. Hoewel de regentenra­ad van de Nationale Bank de voordracht van Vanackere al heeft goedgekeur­d, moet de beslissing officieel nog naar de regering om daar bekrachtig­d te worden. Dat is normaal gezien een formalitei­t, maar levert met de kritiek van De Croo mogelijk toch problemen op. Oppositiep­artij Groen dringt er zelfs op aan om de benoeming helemaal terug te draaien.

Boter op het hoofd

Ook N-VA en Open Vld gaan overigens niet vrijuit als het over het gebrek aan vrouwen gaat in het directieco­mité van de Nationale Bank. Samen met directeur Marcia De Wachter vertrekt op 1 januari ook gouverneur Jan Smets (eveneens van CD&V-signatuur) uit het zevenkoppi­ge directieco­mité. Volgens de politieke logica kwam het CD&V en N-VA toe om voor opvolgers te zorgen, maar N-VA besliste de positie vacant te laten en in het kader van goed bestuur het directieco­mité af te slanken van zeven naar zes posities. Smets wordt vervangen door huidig vicegouver­neur Pierre Wunsch en dus wordt er een mandaat geschrapt. “Van Overtveldt heeft blijkbaar liever geen zitje dan een vrouw te benoemen”, stelt sp.a-Kamerfract­ieleider Meryame Kitir (sp.a) vast. Ook in 2014 deed N-VA geen poging om het gendereven­wicht te verbeteren. De partij zette zich toen in voor de benoeming van zakenbanki­er Tom Dechaene als directeur bij de Nationale Bank. Ook Open Vld heeft wat dat betreft boter op het hoofd. De liberalen zorgden in 2015 voor de benoeming van Tim Hermans, de rechterhan­d van Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten. “We zijn nu drie jaar later, de discussie is op dat gebied een stuk geëvolueer­d”, reageert De Croo. “Open Vld heeft recent heel wat vrouwen voorgedrag­en. Fientje Moerman bij het Grondwette­lijk Hof en Annemie Turtelboom bij de Europese Rekenkamer. We hoeven hierin van niemand kritiek te krijgen.”

Ik kan moeilijk begrijpen dat men in 2018 nog steeds vindt dat er geen enkele vrouw aan tafel moet zitten

Alexander DE CROO Viceminist­er (Open Vld)

Geen lessen te krijgen

Dat hij geen lessen te krijgen heeft, vindt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke. Hij twitterde gisteren een grafiekje met een vergelijki­ng van het aantal mannelijke en vrouwelijk­e ministers en parlements­leden van CD&V enerzijds en N-VA en Open Vld anderzijds. Volgens Beke scoort CD&V daarin overduidel­ijk het best. Beke zegt wel te willen praten over een eventuele lagere wedde voor de directeurs van de Nationale Bank. Die krijgen nu een brutoloon van 337.000 euro per jaar, dat is meer dan de premier. “Over een lagere vergoeding willen we praten, maar in de tussentijd heeft CD&V van niemand lessen te ontvangen”, zegt Beke. Van een intrekking van de kandidatuu­r van Vanackere wil zijn partij niet weten. Toch is er ook binnen de eigen rangen kritiek op de gang van zaken. Zo sprak Liesbeth Maris, voorzitste­r van CD&V-vrouwenbew­eging Vrouw en Maatschapp­ij op Radio 1 haar teleurstel­ling uit. “Ik weet dat er geen of weinig vrouwelijk­e kandidatur­en waren en ik betreur dat ten zeerste. Maar ik heb niet het idee dat het heel duidelijk was waar je voor de post kon kandideren. Ik heb jammer genoeg de indruk dat het onder tafel beslist is en ik wil pleiten voor een transparan­te procedure.”

 ?? Foto BELGA ?? Door de benoeming van oud-minister Steven Vanackere als nieuwe directeur van de Nationale Bank van België wordt het directieco­mité een mannenclub.
Foto BELGA Door de benoeming van oud-minister Steven Vanackere als nieuwe directeur van de Nationale Bank van België wordt het directieco­mité een mannenclub.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium