Het Belang van Limburg

Migrantenk­aravaan is Trumps campagnewa­pen

Midterm elections waren niet eerder zo dramatisch: president op stemmenjac­ht

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Het is een campagne van een intensitei­t zoals we die anders enkel zien bij presidents­verkiezing­en in de VS. Op weg naar de tussentijd­se verkiezing­en van komende dinsdag begon president Trump vrijdag aan een finale marathon door acht staten. De voorbije weken wakkerde hij de spanning aan met dreigende uitspraken over de oprukkende ‘karavaan’ migranten. Vrijdag moest hij woorden inslikken: het leger zal dan toch niet schieten als de migranten met stenen zouden gooien.

Migratie was ook al tijdens zijn lange tocht naar het Witte Huis een favoriete trom waarop Donald Trump luid roffelde. Maar in de aanloop naar de midterm elections van 6 november lijkt het zowat zijn enige thema geworden - met dank aan de ‘karavaan’ migranten uit landen als Honduras en Guatemala die momenteel door Centraal-Amerika - deels al door Mexico noordwaart­s trekt. Vrijdag kwamen de eerste soldaten van een voorhoede van 2.000 Amerikaans­e GI’s aan bij de Mexicaanse grens in het kader van de operatie ‘Faithful Patriot’. De troepen moeten er de naar schatting 3.500 Midden-Amerikanen gaan tegenhoude­n die in verschille­nde groepen te voet op weg zijn naar de VS. De soldaten - aanvankeli­jk had Trump het over 5.000 manschappe­n, dat dreef hij deze week nog op tot 15.000 - kregen donderdag van hun opperbevel­hebber het consigne om desnoods het vuur te openen op de migranten Tijdens een persmoment in het Witte Huis zei hij letterlijk: “As ze stenen gebruiken zoals ze deden met de Mexicaanse politie,dan moeten de soldaten dat als een geweer beschouwen.” Vrijdag slikte hij die woorden in. Stenengooi­ers moesten aangehoude­n worden, het leger zou niet schieten.

Obama waarschuwt

Eveneens vrijdag kondigde de president op Twitter de hervatting van de sancties tegen Iran aan - met zijn beeltenis in een aan de serie ‘Game of Thrones’ ontleend soort filmposter, wat meteen tot krachtig protest van het produceren­de netwerk HBO leidde.

De presidenti­ële aankondigi­ngen passen in een campagne voor de tussentijd­se verkiezing­en van een niet eerder geziene intensipen, teit. Vrijdag begon Trump aan een marathon van negen meetings in acht staten, bastions van zijn conservati­eve aanhang. De voorbije weken was al te zien hoe de president zijn basis opriep de tussentijd­se verkiezing­en als een referendum over het Trumpisme te beschouwen en hoe hij hen opzweepte met aanvallen op favoriete doelwitten - ondanks de pleidooien voor matiging na het incident met de pijpbombri­even en de dramatisch­e aanslag in Pittsburgh.

Gewezen president Barack Obama - opvallend actief dezer dagen - waarschuwd­e vrijdag tijdens een meeting in Miami voor een retoriek die “angst en woede” wil zaaien. “Over vier dagen kan je dat gedrag een halt toe roe- Florida”, aldus Trumps Democratis­che voorganger.

Controle

Bij Trumps campagne-opbod hoort een zelfs voor zijn doen hoog aantal verdraaiin­gen van de waarheid. De fact-checker van de Washington Post telde er de voorbije 7 weken gemiddeld 30 per dag - alles samen 1.419 foutieve/misleidend­e beweringen (op de 6.400 sinds zijn eedafleggi­ng in januari 2016).

De ‘overdrive’ heeft alles te maken met het feit dat er bij de midterms zoveel op het spel staat. De Amerikanen kiezen alle 435 leden van het Huis van Afgevaardi­gden en 35 van de 100 senatoren plus 36 gouverneur­s. Dinsdag staan ook meer dan 6.000 zetels in 87 van de 99 kamers in de volksverte­genwoordig­ingen van de staten op het spel.

De kiezers bepalen op de eerste plaats de machtsverh­oudingen in het Congres. Nu domineren de Republikei­nen beide kamers. Als ze hun meerderhei­d verliezen in Huis en/of Senaat (dat laatste het minst waarschijn­lijk), verliest de president veel slagkracht. Heroveren de Democraten de meerderhei­d in het Huis - en volgens peilingen zou dat met 23 extra zetels kunnen lukken - dan kunnen ze Trumps agenda de laatste twee jaar van zijn (eerste) ambtstermi­jn fors dwarsbomen.

Kaart

Maar ook de ‘lokale’ verkiezing­en kunnen ingrijpend­e gevolgen hebben in de vorm van een hertekenin­g van de electorale kaart van de VS. Nu is de indeling in kiesdistri­cten vaak in het voordeel van de Republikei­nen. Als de Democraten genoeg gouverneur­s en senatoren winnen, kunnen die een ‘redistrict­ing’ sturen die hun verkiezing­skansen tot 2030 kan versterken.

 ?? Foto REUTERS ?? Vrijdag moest Trump zijn woorden inslikken: het leger zal dan toch niet schieten op mensen uit de ‘migrantenk­aravaan’ als die met stenen zouden gooien.
Foto REUTERS Vrijdag moest Trump zijn woorden inslikken: het leger zal dan toch niet schieten op mensen uit de ‘migrantenk­aravaan’ als die met stenen zouden gooien.
 ?? FOTO AP ?? Vrijdag kondigde Trump op Twitter de hervatting van de sancties tegen Iran aan. Hij deed dit met zijn beeltenis in een aan de serie ‘Game of Thrones’ ontleend soort filmposter.
FOTO AP Vrijdag kondigde Trump op Twitter de hervatting van de sancties tegen Iran aan. Hij deed dit met zijn beeltenis in een aan de serie ‘Game of Thrones’ ontleend soort filmposter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium