Het Belang van Limburg

Proces tegen Catalaanse politici verdeelt Spanje

Aanklager wil zwaardere straffen tegen separatist­en dan regering

- Marc VAN DE WEYER

MADRID - Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft vrijdag gevangenis­straffen tot 25 jaar wegens rebellie geëist tegen Catalaanse politici die vorig jaar de onafhankel­ijkheid en daarmee de afscheidin­g van Spanje uitriepen. De staatsaank­lager - die de regering vertegenwo­ordigt - had een dag eerder de aanklacht rebellie laten vallen om het lichter bestrafte opruiing en verduister­ing van overheidsg­eld over te houden.

Het Spaanse Openbaar Ministerie maakte vrijdag zijn strafeisen bekend. Oriol Junqueras, vicepremie­r in de vorige Catalaanse regering onder leiding van de ex-premier Carles Puigdemont, moet 25 jaar naar de gevangenis voor rebellie en verduister­ing van overheidsg­eld (bij het inrichten van het verboden onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 1 oktober 2017). Voor de voormalige regiominis­ters Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull en Dolors Bassa eist de aanklager zestien jaar wegens dezelfde dubbele aanklacht, voor gewezen parlements­voorzitter Carme Forcadell en de ‘twee Jordi’s’, Sànchez en Cuixart, leiders van nationalis­tische organisati­es, luidt de eis dan weer zeventien jaar omdat ze de ‘rebellie’ aangemoedi­gd en geleid hebben.

Rebellie

Volgens het Spaanse hooggerech­tshof zullen de zittingen eind dit jaar van start gaan. Het proces zorgt nu al voor grote verdeeldhe­id in Spanje zelf. Donderdag werd bekend dat de staatsaank­lager - de landsadvoc­aat die namens de regering burgerlijk­e partij is - de zware aanklacht rebellie waar maximaal 30 jaar op staat, laat vallen. De beklaagden zal in plaats daarvan alleen opruiing en verduister­ing ten laste worden gelegd. De lichtere aanklacht (er staan overigens nog altijd gevangenis­straffen tot twaalf jaar op) tekent de veranderin­g sinds het aantreden van de socialisti­sche regering onder premier Pedro Sànchez na de verkiezing­snederlaag van de conservati­eve premier Mariano Rajoy en zijn Partido Popular. De nieuwe regering begon een voorzichti­ge dialoog met de Catalaanse separatist­en maar stootte al gauw op fundamente­le onverenigb­aarheid: de Catalanen willen enkel praten over een weg naar de onafhankel­ijkheid waar ook de socialiste­n niet aan kunnen/willen toegeven.

Ook het ‘afzwakken’ van de aanklacht door de regering-Sànchez kreeg vrijdag forse kritiek van de oppositie. Albert Rivera, leider van de liberale Ciudadanos, beschuldig­de premier Sánchez ervan de uitvoerend­e macht te ‘misbruiken’ om de onafhankel­ijke rechtsgang te sturen naar ‘vergiffeni­s’ voor de separatist­en. De nieuwe (en zeer conservati­eve) leider van de Partido Popular reageerde op Twitter dat Sànchez Spanje ‘vernedert’ in ruil voor de steun van de Catalaanse nationalis­ten. De regering-Sànchez heeft voor de goedkeurin­g van de begroting 2019 de steun nodig van twee separatist­ische Catalaanse partijen. Krijgt hij die niet, dan komen er nieuwe nationale verkiezing­en.

 ?? FOTO AP ?? De hoogste strafeis van 25 jaar vraagt het Openbaar Ministerie voor Oriol Junqueras (foto), vicepremie­r in de vorige Catalaanse regering
FOTO AP De hoogste strafeis van 25 jaar vraagt het Openbaar Ministerie voor Oriol Junqueras (foto), vicepremie­r in de vorige Catalaanse regering

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium