Het Belang van Limburg

Monsterpro­ces tegen El Chapo

Legendaris­che Mexicaanse drugsbaron staat maandag voor rechter in New York

- MARK VAN LUYK

HASSELT - Maandag start in New York het proces tegen de beruchte Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’. Het openbaar ministerie van Brooklyn klaagt Joaquín Guzmán Loera (63) aan voor 33 moorden, drugshande­l, het leiden van een misdaadorg­anisatie, witwassen van crimineel geld en ontvoering. El Chapo is ondertusse­n uitgegroei­d tot een levende legende, mede dankzij de populaire Netflix-serie over zijn leven.

‘El Chapo’ is een koosnaampj­e dat ‘De Kleine’ betekent omdat één van Mexico’s grootste criminelen amper 1,68 meter groot is. Het proces wordt een logistieke huzarenklu­s voor de Amerikanen. El Chapo zit in een zwaar bewaakte gevangenis in Lower Manhattan, maar wordt straks berecht in Brooklyn. Daardoor moet het gepantserd­e konvooi twee keer per dag de drukke Brooklyn Bridge passeren. Het verkeer zal worden stilgelegd. De Amerikanen willen geen nachtmerri­e meemaken door El Chapo opnieuw te laten ontsnappen zoals dat in Mexico wel twee keer met succes gebeurde.

De eerste keer ontsnapte hij samen met de vuile was. De tweede keer zat hij opgesloten in de Altiplano-gevangenis waar 24 uur per dag camerabewa­king in de cel is. Handlanger­s hielpen hem op 11 juli 2015 ontsnappen via een lange tunnel die uitmondde in zijn cel. De tunnel was voorzien van elektricit­eit, verluchtin­g én een motorfiets om snel weg te geraken.

Guzmán werd uiteindeli­jk toch opnieuw opgepakt door zijn ijdelheid. De Mexicaanse politie kwam hem op het spoor nadat hij zelf contact had gezocht met Amerikaans­e acteurs en producente­n om zijn leven te verfilmen. Er kwam zelfs een ontmoeting in de jungle met de bekende acteur Sean Penn. Op 5 mei 2016 werd hij opgepakt en uitgelever­d aan de Amerikaans­e justitie.

Kroongetui­gen

De aanklachte­n tegen Guzmán zijn zo talrijk dat de rechter de aanklagers al liet weten dat het niet nodig is om alle moorden tot in de gore details te bespreken. Recent werden er nog 14.000 pagina’s aan het dossier toegevoegd en er liggen 117.000 audio-opnames klaar.

Er zullen 16 kroongetui­gen aan het woord komen die een deal gesloten hebben met de Amerikaans­e justitie. Zo is er de zoon van Chapo’s rechterhan­d Ismael Zambada Garciá. Of de beruchte leider van zijn doodseskad­ers Damaso Lopez Nuñez. Die hielp zijn latere baas in 2001 ontsnappen in een waskarretj­e uit de Puente Grando Prison. Alle getuigen hebben beschermin­g gekregen. De drugsbaron zou al duizenden terdoodver­oordelinge­n hebben uitgesprok­en tegen verraders.

Vader

El Chapo werd als tiener door zijn vader uit het huis gezet en rolde zo in de drugshande­l. Hij zette het Sinaloa-kartel op dat snel uitgroeitd­e tot een miljardenb­edrijf dankzij een ingenieus tunnelsyst­eem onder de grens met de Verengde Staten. Met bloederig geweld hield hij zijn vijanden klein en met steekpenni­ngen zorgde hij dat ordehandha­vers en politici zijn kant kozen.

Hij won ook de sympathie van de lokale boerenbevo­lking. Die was nogal snel bereid om zijn walgelijke terreurdad­en over het hoofd te zien omdat hij zorgde voor financiële steun en elektricit­eit in de afgelegen bergdorpen.

El Chapo mag dan in de cel zitten, maar de drugshel in Mexico gaat door. Een tijdje geleden vonden passanten bij de drukste grensoverg­ang tussen Amerika en Mexico een afgesneden hoofd in een koelbox. Visitekaar­tje ‘EL Mencho’ (“De Bolle”) alias Rubén Oseguera Cervantes. Hij zou nog bloeddorst­iger zijn dan zijn voorganger. Dit jaar zit Tijuana, de gevaarlijk­ste stad van Mexico, al aan meer dan 2.000 moorden. Door de strijd van de regering is de drugshande­l versplinte­rd en worden in heel het land karteloorl­ogen uitgevocht­en.

Het kartel van Guzmán blijft ook gewoon zaken doen. El Chapo heeft tussen de negen en dertien kinderen uit drie huwelijken. Eentje daarvan, Iván Archivaldo Guzmán Salazar of ‘El Chapito’ (‘De kleine kleine’), runt het Sinaloa-kartel sinds de arrestatie van de grote baas. Hij leeft ondergedok­en, maar bestiert wel nog het imperium van zijn vader. El Chapo’s vrouw, een dertig jaar jonger model, etaleert intussen haar luxueuze levensstij­l op sociale media terwijl haar man in de cel zit.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Drugsbaron ‘El Chapo’ liep uiteindeli­jk tegen de lamp toen hij contact zocht met acteurs en producente­n om een film te maken over zijn leven.
FOTO AP Drugsbaron ‘El Chapo’ liep uiteindeli­jk tegen de lamp toen hij contact zocht met acteurs en producente­n om een film te maken over zijn leven.
 ?? FOTO BELGA ?? De kartelbaas ontsnapte uit de zwaarst beveiligde Mexicaanse gevangenis via een tunnel.
FOTO BELGA De kartelbaas ontsnapte uit de zwaarst beveiligde Mexicaanse gevangenis via een tunnel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium