Het Belang van Limburg

Volgende week naar 18°

Nieuwe studie bevestigt: ons weer wordt steeds extremer

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - De afgelopen tien jaar hebben we meer extreme weersomsta­ndigheden meegemaakt dan in de halve eeuw daarvoor. De heetste dagen zijn heter geworden, de koudste dagen zijn minder koud. Dat schrijft Met Office, de Britse meteorolog­ische dienst, in een nieuw rapport. “Deze cijfers leveren eens te meer een bewijs voor de klimaatopw­arming”, zegt David Dehenauw van het KMI.

De nieuwe Britse studie vergelijkt de weersomsta­ndigheden tussen 1961 en 1990 in Groot-Brittannië met de statistiek­en uit de periode 2008-2017. Uit de cijfers blijkt dat de warmste dagen gemiddeld 0,8 graden warmer werden. In de koudste dagen en nachten werd het zelfs gemiddeld 1,7 graden warmer.

Ook het aantal tropische nachten, waarbij de temperatur­en ’s nachts boven de 20 graden blijven, neemt toe. In de dertig jaar tussen 1961 en 1990 waren er in Londen slechts acht tropische nachten. Tussen 2008 en 2017 hebben de Britten er al vier achter de rug, en die trend zet zich verder. Want 2018 telde ook al twee tropische nachten in Groot-Brittannië.

Gezondheid­sproblemen

De klimaatver­andering is dus steeds duidelijke­r een klimaatver­hitting. “Dit zijn nieuwe cijfers die de bestaande rapporten bevestigen”, zegt David Dehenauw van het KMI. “De aarde warmt op, en het gaat alarmerend snel. Aan de rand van de Noordpool werd al een temperatuu­r van 30 graden gemeten. In Lissabon brak met 44 graden het hitterecor­d. Het ZuidFranse Perpignan kende een nacht waarin het niet kouder werd dan 30,3 graden. Vijftien jaar geleden had niemand durven voorspelle­n dat zoiets ooit mogelijk zou zijn.”

Ook buiten Europa sneuvelen de weerrecord­s. In Qurayyat, een stad in Oman, werd in de nacht van 25 op 26 juni een hitte van 42,6 graden gemeten: de heetste nacht ooit op aarde. Algerije beleefde op 5 juli de heetste dag: 51,3 graden. Het valt te verwachten dat deze verhitting steeds meer gezondheid­sproblemen zal veroorzake­n. “Hete nachten zijn een groter probleem voor de mens dan hete dagen”, zegt Dehenauw. “We kunnen wel een zekere hitte verdragen als er maar afkoeling mogelijk is.” Vooral in de grote steden zal de hitte een probleem vormen, omdat de warme temperatur­en daar langer blijven hangen dan op het platteland. “Steden worden hitteeilan­den”, voorspelt Met Office.

David DEHENAUW (KMI)

HASSELT - Ook de komende dagen wordt het bij ons veel warmer dan normaal. Het weekend is al behoorlijk mild, met middagtemp­eraturen net boven 10 graden. Volgende week wordt het bijna zomers.

“Maandag boeken we enkele graden winst en klimmen we zelfs naar maxima van 15 graden en meer. De winter is dus zeer ver weg”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Dinsdag wordt het zo mogelijk nog warmer. De temperatuu­r klimt dan mogelijk richting 18 graden. Dat is een graad of zeven warmer dan normaal voor begin november. Vorige week was het nog vijf graden kouder dan normaal, maar de komende dagen wordt het gemiddelde dus helemaal rechtgetro­kken. De nachten worden wél behoorlijk fris, met nachtvorst hier en daar op het platteland.”

Aan de rand van de Noordpool werd al een temperatuu­r van 30 graden gemeten. In Lissabon brak met 44 graden het hitterecor­d

 ?? FOTO SD ?? Limburg zal de komende zomers nog vaker kreunen onder temperatur­en zoals tijdens de voorbije hittegolf.
FOTO SD Limburg zal de komende zomers nog vaker kreunen onder temperatur­en zoals tijdens de voorbije hittegolf.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium