Het Belang van Limburg

Wie koopt een elektrisch­e auto?

- Guido CLOOSTERMA­NS

Jong en bemiddeld Gezonde levensstij­l Woont in een stad

Vindt auto een statussymb­ool Ziet zichzelf als visionair

Kopers van een elektrisch­e auto zijn jong, verdienen een bovenmodaa­l loon, zijn bewust bezig met gezondheid en voeding en zijn bereid meer uit te geven aan een auto dan mensen die niet in een elektrisch­e auto geïnteress­eerd zijn. Dat blijkt uit een studie van het Duitse marktonder­zoeksburea­u puls.

NÜRNBERG -

automarkt zal de komende jaren fundamente­el veranderen en autoconstr­ucteurs die niet mee zijn, zetten hun toekomst op het spel. Uit een studie van het Duitse bureau puls, dat marktonder­zoek doet voor de grote spelers in de autosector, blijkt ook dat het profiel van de koper van een elektrisch­e wagen grondig verschilt van het profiel van wie een convention­ele auto koopt. Kopers van een elektrisch­e auto zijn doorgaans vier jaar jonger (gemiddeld 40 jaar). Ze wonen in de stad, verdienen gemiddeld meer dan 3.000 euro en willen ook meer uitgeven aan een auto. Terwijl de koper van een convention­ele auto gemiddeld 24.600 euro wil spenderen, wil de koper van een elektrisch­e auto 30.200 euro uitgeven. Meer dan de helft (55 procent) kapittelt de dieselwage­n als verouderd. Kopers van een elektrisch­e auto houden er ook een andere levensstij­l op na, met meer aandacht voor gezonde voeding (52 tegenover 40 procent bij ‘convention­ele’ kopers) en een gezondere levensstij­l (34 tegenover 25 procent). Kopers van een elektrisch­e auto doen hun boodschapp­en in de biowinkel of bij de boer thuis. 12 procent eet vegetarisc­h, tegenover 5 procent van de kopers van een benzine of diesel.

Internet

Wie interesse heeft voor een elektrisch­e auto is ook veel meer met het internet bezig dan traditione­le autokopers. Maar liefst 42 procent is geabonneer­d op Netflix of Amazon Prime. Bij een publiek dat niet of weinig geïnteress­eerd is in elektrisch­e auto’s is dat slechts 27 procent. Het internet is hun beDe langrijkst­e informatie­bron. De onderzoeke­rs concludere­n daaruit ook dat potentiële kopers van een elektrisch­e auto vatbaar zijn voor mobiliteit­sconcepten waarbij niet meer wordt betaald voor het bezit van een auto maar alleen voor het gebruik, via onder meer autodeelfo­rmules of een abonnement op een mobiliteit­sdienst. Aan de andere kant ziet een kwart van de kopers van een elektrisch­e auto de wagen als een statussymb­ool. Bij de gewone autokoper is dat slechts 20 procent. Dat verklaart allicht dat Tesla wordt gezien als het leidende merk bij de elektrisch­e en hybride voertuigen, voor BMW en Toyota.

Uit de studie blijkt ten slotte ook dat automobili­sten die een elektrisch­e auto overwegen nogal vol zijn van zichzelf. Bijna de helft van hen ziet zichzelf als een visionair.

 ?? Foto JK ?? Van alle elektrisch­e auto’s spreekt Tesla het meest tot de verbeeldin­g.
Foto JK Van alle elektrisch­e auto’s spreekt Tesla het meest tot de verbeeldin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium