Het Belang van Limburg

Algemeen directeur Erik Gerits

- Sven CLAES

Een uitverkoch­te Luminus Arena is klaar voor de topper tegen Club Brugge. “Ik heb een heel goed gevoel bij deze wedstrijd”, zegt Philippe Clement, die 16 jaar lief en leed deelde bij blauw-zwart. “Ik krijg nog berichten vanuit Brugge, zelfs van spelers die lovend zijn over onze speelstijl.” Wij schotelden de Genkse coach aan de vooravond van de topper vijf trefwoorde­n voor.

1 ZWAAR SCHEMA

“Het is na Besiktas, Standard en Antwerp onze vierde topper op amper negen dagen tijd. Ik ben benieuwd of mijn jongens voor een vierde keer op rij negentig minuten vol gas kunnen geven. Een dag minder rust is uiteraard een nadeel. Dit kan één keer gebeuren, maar voor ons is het al de derde keer dat we slechts twee dagen rust hebben. Tch heb ik een heel goed gevoel bij deze topper. Als speler heb ik zelf meermaals met een gevoel van onoverwinn­elijkheid aan de aftrap gestaan. De angst viel af te lezen in de ogen van de tegenstrev­er. Met die ingesteldh­eid moeten mijn spelers de wedstrijd aanvatten.”

2 COLLEGIALI­TEIT

“Ik krijg vaak te horen dat Genk het beste voetbal van België brengt, maar ik zie dat ook aan het respect van coaches. Antwerp-coach Laszlo Bölöni had zijn team toch helemaal aangepast om onze sterke punten te neutralise­ren. Daar spreekt enorm veel respect uit. Dat is iets wat de spelers afdwingen en dat moeten ze nu blijven doen. Het maakt mij persoonlij­k niet uit hoe Club Brugge zal spelen. We zijn alleszins goed voorbereid op hun mindere en sterke punten.”

3 BLAUW-ZWART HART

“Club Brugge zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. Ik heb er mij 16 jaar gesmeten als speler en trainer. Ik krijg regelmatig nog berichten vanuit Brugge, zelfs van spelers die lovend zijn over de speelstijl van Genk. Met een jongen als Wesley Moraes had ik een nauwe band. Bij zijn komst in België kon hij totaal geen doelpunt maken. Hij stond tijdens de trainingen met de tranen in de ogen omdat zijn vrienden Gedoz en Claudemir hem aan het uitlachen waren. Ik ben toen apart met hem aan de slag gegaan. Ondertusse­n heb ik daar al wel spijt van (lacht).”

4 STATISTIEK­EN

“Ik kijk heel veel naar statistiek­en. Wat betreft het aantal gemaakte doelpunten, balbezit, aantal kansen per wedstrijd, minste gele kaarten én het minste gemaakte fouten is Genk de beste leerling van de klas. Maar om écht een goede ploeg te zijn, moeten we dat een seizoen lang volhouden en geen drie maanden. Dit is de grootste uitdaging die ons de komende periode te wachten staat.”

5 TWAALFDE MAN

“Het is fantastisc­h dat het stadion voor het eerst sinds lange tijd nog eens volledig uitverkoch­t zal zijn. Het enthousias­me rond de ploeg groeit. Ook de steun tijdens de voorbije drie uitwedstri­jden in Besiktas, Standard en Antwerp was waanzinnig. Tien maanden geleden maakte ik hier al een punt van en nu is het eindelijk een feit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium