Het Belang van Limburg

“Een trainer die thuiszit, heeft veel meer tijd om voetbal te kijken”

Trond Sollied is helemaal terug na sabbatical van vijf jaar

-

Trond Sollied (59) is ‘back in Belgian business’, na zes jaar. Alsof hij nooit is weggeweest. En dan was hij ooit wel succescoac­h van Club Brugge en AA Gent, nu Lokeren in eerste klasse houden vindt de nieuwe coach op Daknam ook wel iets hebben. “Ik redde Lierse toch al?”

Ontslagen bij AA Gent op 23 oktober 2012, op een week na was Trond Sollied zes jaar weg uit het Belgische voetbal. En sinds zijn ontslag bij zijn laatste club, het Turkse Elazigspor, was hij zelfs al vijf jaar helemaal weg uit het voetbal. Maar nu is hij terug. Het Belgische voetbal is volgens hem nauwelijks veranderd, maar hij zou met zijn Club Brugge, waarmee hij twee landstitel­s en twee bekers won, “zonder twijfel” winnen van de huidige landskampi­oen. Dat hij nu trainer is van een club die laatste staat, is uiteindeli­jk maar perceptie: “Hou het klassement op zijn kop en Lokeren staat eerste.” En hij heeft wél ervaring met degradatie­voetbal. “Ik redde Lierse (in januari-juni 2011, nvdr.) toch? Ik heb daar geleerd hoe spelers mentaal moeten omgaan met veel nederlagen.”

Na een sabbatical van vijf jaar heeft hij er wel heel veel zin in. “Hoezo, ik ben eruit geweest? Een trainer die thuiszit, heeft veel meer tijd om voetbal te kijken.” Alleen jammer van die krukken, een achillespe­esoperatie houdt hem nog even van het veld. Voorlopig leidt T2 Vidarsson de trainingen.

Wat de Noor zag op Anderlecht, was hoopgevend. En daar had hij ook zelf al wel een hand in, met zijn gekende 4-3-3-opstelling. “Ja, dat is waar. Maar ik zag ook de juiste mentalitei­t, hoe de ploeg rustig bleef na de tegengoal van Anderlecht.” Voorzitter Roger Lambrecht reageert opgetogen: “Ik weet niet wat het juist was, maar het was al precies een ander Lokeren.”

Grote liefde

Het is de 24ste trainerswi­ssel in zijn 25 jaar als voorzitter, maar de liefde lijkt groot en zou lang kunnen duren. De Noor, die een contract tekende tot eind dit seizoen met een optie voor nog een jaar, zou misschien kunnen uitgroeien tot een soort manager naar Engels model. Voorzitter en coach in koor: “Daar is het nog te vroeg voor. Het enige wat nu telt, is Lokeren redden.”

Lokeren - Eupen

ZONDAG 20.00 UURSCHEIDS­RECHTER: Nathan VERBOOMEN

 ?? CARLO COPPEJANS ?? Sollied kreeg van voorzitter Lambrecht de opdracht om Lokeren in eerste klasse te houden..FOTO
CARLO COPPEJANS Sollied kreeg van voorzitter Lambrecht de opdracht om Lokeren in eerste klasse te houden..FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium