Het Belang van Limburg

Helden versus Niveau

-

Vier brengt met de nieuwe reeks van ‘Niveau 4’ politie LRH in beeld, VTM heeft net hetzelfde gedaan met die van Carma in ‘Helden van Hier’. Het resultaat is een wereld van verschil: bij de ene is het allemaal actie en suspense, bij de andere zijn de agenten vooral de grote verzoeners.

Welke zender brengt nu het echte politiewer­k in beeld?

Frank Mulleners, korpschef Carma:

“De uitspraak van programmam­aker Eric Goens van Niveau 4 getuigt van weinig waardering voor ons werk. Met alle respect voor nonkel flik die vaak gezellige dingen meemaakt, maar voor hem zijn we niet 135 dagen op stap gegaan... Het wekt ook de foutieve indruk dat die ‘nonkel flik’ een andere persoon is dan de inspecteur die met geweld geconfront­eerd wordt. In de realiteit zijn de opdrachten van een inspecteur heel veelzijdig. Elke interventi­e vraagt een afgewogen aanpak en vaak is dan nog de afloop onvoorspel­baar. En ja, zoals je kan zien aan de cijfers, is agressie tegen politie daar helaas ook deel van. Maar wij wilden met ‘Helden Van Hier’ meer inzicht geven in alle facetten van het beroep. Plus de mens en de motivatie achter de inspecteur tonen. Productieh­uis Geronimo is er volgens mij bijzonder goed in geslaagd om dit over te brengen. De vele positieve reacties van kijkers bevestigen dit. De bedoeling van beide programma’s is gewoon verschille­nd.”

Philip Pirard, korpschef LRH:

“Voor alle duidelijkh­eid: het was niet onze bedoeling om in ‘Niveau 4’ enkel ‘een dag uit het leven van een politie-inspecteur’ te tonen. Wij wilden bepaalde maatschapp­elijke evoluties aankaarten. Het was voor ons een vereiste dat er in de reeks thema’s aan bod kwamen die mij, en zeker de mensen op het terrein, echt bezighoude­n vandaag. In eerste instantie denk ik hierbij aan het geweld tegenover de politie dat fundamente­el is toegenomen en het respect dat steeds verder afneemt. Dit betekent uiteraard niet dat een inspecteur elke dag beschimpt wordt en gewond naar huis gaat. Maar de kans dat het gebeurt, wordt wel steeds groter. Uiteraard worden er dus vooral interventi­es getoond die binnen deze thema’s passen en worden bepaalde zaken wat uitvergroo­t. Maar alle inspecteur­s zijn het er over eens dat het programma een realistisc­h beeld schetst van hun job.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium