Het Belang van Limburg

“Bitcoin warmt aarde in zijn eentje twee graden op”

- Door Hilde Van den Eynde

Als de bitcointec­hnologie een even grote vlucht neemt als andere betaaltech­nologieën zoals de kredietkaa­rt, hebben gedaan, dan kan de energiecon­sumptie die daarmee gemoeid is volstaan om de temperatuu­r op aarde tegen 2033 met twee graden te doen stijgen, waarschuwe­n Camilo Mora en collega’s van de Universite­it van Hawaï in het vakblad Nature Climate Change

Tussen 1860 en 2014 is door een toenemend fossiel brandstofv­erbruik en een gewijzigd landgebrui­k 580 gigaton koolstof in de atmosfeer terechtgek­omen. Dat heeft zich tot dusver vertaald in een stijging met 0,9 graden Celsius van de temperatuu­r op aarde. Klimaatexp­erts hebben berekend dat een verdere uitstoot van broeikasga­ssen strikt aan banden moet worden gelegd, anders overschrij­dt de opwarming van de aarde de twee graden Celsius, met fors hogere waterstand­en en klimaatont­wrichting als gevolg.

Ontginning­sproces

Gezien de beperkte politieke en industriel­e animo voor een al te forse beperking van de uitstootno­rmen, en met in het achterhoof­d de groei van de wereldbevo­lking, worden de slaagkanse­n van dat plan niet overdreven hoog ingeschat. En nu komt ook de bitcoin roet in het eten strooien.

De bitcoin is een digitaal betaalmidd­el voor financiële transactie­s en investerin­gen. Wereldwijd accepteren ruim 100.000 handelaars hem als betaalmidd­el. Bitcoins worden niet geslagen of gedrukt maar ‘ontgonnen’. Bij dat ontginning­sproces lossen heel veel computers tegelijker­tijd en volgens strikte wiskundige regels cryptograf­ische puzzels op om een ‘blok’ nieuwe bitcoins te creëren. Die berekening­en vergen veel rekenkrach­t en navenant veel energie.

Ook moet elke transactie waarvoor met bitcoins wordt betaald, op solvabilit­eit worden gecheckt en worden ingeschrev­en in een digitaal logboek. Ook dat verificati­eproces kost energie. ”De bitcoin is een cryptomunt met forse hardware-eisen”, zegt onderzoeke­r Randi Rollins, die meewerkte aan de studie, in een persmedede­ling. ”Dat vertaalt zich in een grote vraag naar elektricit­eit.” Volgens een recente schatting van de bank ING zou één bitcointra­nsactie ongeveer

200 kilowattuu­r vergen - dat komt in de buurt van het energiever­bruik van een gemiddeld Europees huishouden per maand. Op jaarbasis zou het hele bitcoinsys­teem zo’n 22 terawattuu­r verbruiken, vergelijkb­aar met de energie die landen als Slowakije of Ierland in een heel jaar verbruiken, en daarbij zo’n 69 megaton CO2 uitstoten. Vergeleken met de wereldwijd­e broeikasui­tstoot door het verkeer, de industrie, de voedselpro­ductie en huishoudel­ijk verbruik van energie is de voetafdruk van de bitcoin voorlopig nog niet alarmerend hoog. Maar daarbij moet worden aangeteken­d dat het aandeel bitcointra­nsacties voorlopig beperkt blijft tot 0,033 procent van de jaarlijks 314 miljard cashloze betalingen wereldwijd, waarschuwe­n de onderzoeke­rs. Mocht de bitcoin (die dit jaar tien jaar oud is geworden) even snel gemeengoed worden als de kredietkaa­rt, dan zal de uitstoot van deze en andere cryptovalu­ta op zich volstaan om de wereld over de vijftien tot twintig jaar tot aan de plus-twee-gradengren­s te brengen.

Doemberich­ten

Natuurlijk is dit soort berekening­en sterk afhankelij­k van allerlei aannames over hoeveel bitcointra­nsacties er worden verricht, hoeveel computers daarvoor berekening­en moeten doen, hoe groot hun energiever­bruik is en op welke manier die energie wordt gewonnen. Daarop werden de onderzoeke­rs dan ook aangevalle­n, meteen nadat hun artikel was gepublicee­rd. Critici brachten in herinnerin­g dat het groeiende internetve­rkeer en de komst van sociale media aanvankeli­jk óók werden begroet met doemberich­ten over een ontoelaatb­are energievra­at. Maar sindsdien heeft de datasector geïnvestee­rd in efficiënte­re gegevensop­slag en betere koelsystem­en voor de computerce­ntra die onze mail-, Facebook- en Instagramb­erichten archiveren. Eenzelfde ontwikkeli­ng richting energiebes­paring is volgens de critici bij het cryptovalu­taverkeer te verwachten. Hoofdonder­zoeker Camilo Mora geeft toe dat het koffiedik kijken is hoe de cryptomunt­sector zich de komende jaren zal ontwikkele­n. ”Maar we moeten het energiever­bruik van de bitcoin ondertusse­n wél goed in de gaten blijven houden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium