Het Belang van Limburg

FIFA-voorzitter in opspraak door deals met PSG en Man City

-

Gianni Infantino moest voor een nieuwe wind zorgen bij de FIFA na de schandaals­feer tijdens het voorzitter­schap van Sepp Blatter, maar ook de Zwitser komt in opspraak.

Toen hij nog bij de Europese voetbalbon­d UEFA werkte, hielp de huidige FIFA-voorzitter Paris Saint-Germain en Manchester City wegkomen met inbreuken tegen de Financial Fair Play-regels. PSG kon zo spelers als Neymar (222 miljoen euro) en Mbappé (175 miljoen) aantrekken,

terwijl City 885 miljoen euro kon uitgeven aan zijn huidige spelersker­n. Het was Gianni Infantino zelf die als secretaris-generaal de regels voor Financial Fair Play introducee­rde. Rijke clubs kunnen niet langer monsterver­liezen maken om ze te laten bijpassen door suikerooms. Uitgaven, zoals transfers, moeten gedekt worden door voetbalger­elateerde inkomsten. Tot de straffen behoort uitsluitin­g van Europese competitie­s. Dat overkwam Malaga, maar niet PSG en Man City, ondanks veel ergere inbreuken. Daarvoor zorgde Infantino, zo blijkt uit nieuwe documenten van het klokkenlui­dersplatfo­rm Football Leaks, die het Duitse weekblad Der Spiegel en De Standaard in handen kregen. Het financieel controleor­gaan van de UEFA deed de alarmbelle­n afgaan over een vijfjarig sponsorcon­tract van PSG met de Qatarese Dienst voor Toerisme, goed voor jaarlijks 215 miljoen euro, maar na dubieuze tussenkoms­ten van Infantino kwam PSG (net als Man City eerder) weg met een minnelijke schikking van 20 miljoen, een bedrag dat beide clubs met de glimlach betaalden.

 ?? Foto ACTION IMAGES / REUTERS ?? Gianni Infantino.
Foto ACTION IMAGES / REUTERS Gianni Infantino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium