Het Belang van Limburg

“Van Aert blijft de kopman, Aerts krijgt vrije rol”

Bondscoach Sven Vanthouren­hout niet van plan tactiek aan te passen

- Bram VANDECAPEL­LE

Toon Aerts: drie zeges. Wout van Aert: één. Dit zijn de verhouding­en tussen de twee beste Belgische crossers dit seizoen. Toch wil bondscoach Sven Vanthouren­hout zijn pikorde voor zondag niet veranderen. “Wout is de wereldkamp­ioen en verdient respect. Hij staat nog steeds een trapje hoger dan Toon.” Bondscoach, jij hebt het parcours al gezien. Wat mogen we verwachten?

“Een razendsnel­le cross. Er ligt geen modder en het parcours doet een beetje denken aan Ruddervoor­de: vlak, veel bochten, één zandstrook en balkjes. Hoe de koers zal verlopen, hangt af van één persoon. Van der Poel vindt een parcours dat op zijn lijf is geschreven.”

Is hij voor jou de topfavorie­t?

“Jazeker. Zijn prestatie op de Koppenberg was te slecht om er iets achter te zoeken. Het was verontrust­ender mocht hij vierde geworden zijn op 50 seconden. Nu eindigde hij als 21ste op meer dan vier minuten. Hij heeft de wedstrijd laten lopen en daardoor minder afgezien. Een bezoekje bij David Bombeke om zijn rug te laten behandelen zal volstaan om zondag in topvorm te zijn.”

Is de pikorde bij de Belgen wel veranderd?

“Neen. Van Aert blijft de wereldkamp­ioen. Hij verdient respect. Ik plaats hem nog steeds een trapje hoger dan de anderen. Hij is de enige kopman, Aerts en Michael Vanthouren­hout komen daar net achter en krijgen een vrije rol. Toon won al drie keer dit seizoen, maar ging donderdag zeer diep. Al verwacht ik wel dat hij zondag hersteld zal zijn.”

Zijn er tactische afspraken gemaakt tussen Van Aert en Aerts?

“Ja. Alle crossers weten dat ik daar veel belang aan hecht. Zaterdag gaan we zeker samenzitte­n met de Belgische renners. Stel dat Mathieu op fenomenaal niveau rijdt en vanaf de eerste ronde weg is, zal dat niet nodig blijken. Maar mocht er in de slotronden nog een groepje van vijf renners voor de zege strijden, verwacht ik dat de Belgen hun verstand gebruiken. Diegene die zich dan niet top voelt, moet dat aan de anderen laten weten. Ik maak me geen zorgen over de samenhorig­heid. Het botert goed tussen Van Aert en Aerts. Twee jaar geleden in Pontchâtea­u stopte Van Aert ook af voor Aerts, die zo het EK won.”

 ?? FOTO BELGA ?? Sven Vanthouren­hout.
FOTO BELGA Sven Vanthouren­hout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium