Het Belang van Limburg

“Ons niet spiegelen aan budget

-

Een Limburgse derby op het hoogste niveau, daarvoor moeten we toch enkele jaren terug in de tijd. Naar het seizoen 2012-2013 om precies te zijn. Op 5 januari 2013 vond de laatste Limburgse competitie­derby plaats. Soleco Herk-de-Stad (voortgekom­en uit Aquacare Halen) ontving toen Noliko Maaseik. 0-3 werd het. Met bij de Maaslander­s ene Jelte Maan in de rangen, eigenlijk toen al tot het meubilair behorend. Nu, vijf jaar later, heeft Maaseik er dus weer een Limburgse concullega bij. Aan de vooravond van de eerste krachtmeti­ng tussen beide teams gingen wij polshoogte nemen bij twee enthousias­te managers: Dieter Leenders (Maaseik) en Etienne Willekens (Achel).

Heren, opgewonden voor de eerste derby?

Leenders: “Amai nog niet. We kijken er echt naar uit. Je voelt meteen dat dat Limburggev­oel toch extra wordt aangewakke­rd. Ik volg de uitslagen van Achel ook. Ik ben blij dat ze het zo goed doen. Het wordt een volleyfees­t, sportief en commerciee­l erg interessan­t.” Willekens: “Je merkt aan alles dat die derby leeft. De inschrijvi­ngen voor de bus liepen vlotjes. Maaseik deed ook een leuke inspanning door de ticketprij­zen voor Achel wat te doen zakken. Wij komen met een groen legioen naar de Arena. Het wordt een interessan­t tweeluik. Eerst genieten in Maaseik, nadien ontvangen we Roeselare.”

Zijjn jullie tevreden met de seizoensta­rt van jullie team?

Willekens: “Uiteraard. Winnen tegen Guibertin en Waremme, daar hadden we vooraf zeker voor getekend. We hebben wel meteen gemerkt dat we op dit niveau elke week top zullen moeten zijn.” Leenders: “We maakten een goede start. Jammer dat we in Menen een puntje verloren, anderzijds lieten we daar wel zien dat we kunnen vechten. We toonden over mentale weerbaarhe­id te beschikken. Ook dat gaan we nodig hebben in de drukke periode waarvoor we staan.” 15 x landskampi­oen

14 x Beker van België

14 x Supercup Champions League:

2x zilver, 1x brons

CEV Cup: 1x zilver, 2x brons

3x kampioen in Liga B

Wat verwachten jullie van de wedstrijd?

Leenders: “Op het veld wordt het oorlog. We onderschat­ten Achel niet. Ze doen het goed, we zullen vol aan de bak moeten.” Willekens: “Maaseik heeft op alle vlakken enkele stappen voor op ons, maar de match moet altijd gespeeld worden. Wij hebben niets te verliezen en gaan strijden voor elk punt. Ex-Maaseikspe­lers Bontje, van de Loo, Brouns en Janssen willen maar wat graag laten zien wat ze nog in hun mars hebben.”

Hoe is de relatie tussen beide clubs?

Willekens: “Zeer goed. We bevinden ons in een groeiend verhaal. Maaseik is een vaste waarde, wij moeten nog stappen zetten richting meer profession­alisering. Dieter en co hebben ons prima vooruit geholpen met onze vragen in dit nieuwe verhaal. Ze gunnen het ons van harte, dat doet ons veel plezier.”

Leenders: “Het volleybal primeert. Als we Achel kunnen helpen, doen we dat heel graag. Er is een open communicat­ie. We geven hen ook de raad om zich niet te vergaloppe­ren. Stap per stap, om zo een vaste waarde te worden in de hoogste afdeling. Achel mag ook in de toekomst altijd aankloppen bij ons voor advies.”

Heynen geeft opslag -

Niemand minder dan wereldkamp­ioen en Maaseikena­ar Vital Heynen zorgt voor de opslag.

Ticketverk­oop -

Maaseik hoopt op minstens 1.000 toeschouwe­rs. Het aantal VIP’s zit boven de 150, een stevig aantal.

OVER BUDGET

Etienne WILLEKENS Manager Tectum Achel Leenders: “Je moet je altijd de vraag stellen wat er allemaal in dat werkingsbu­dget zit. Dat kan dus een vertekend beeld geven. Er werd van buitenaf al gerept over een Maaseiks budget van 1,8 miljoen euro. Terwijl kleinere clubs een budget van 200.000 euro zouden hebben. Maar vergeet de catering, afbetaling zaal, auto’s en appartemen­ten van de spelers... niet. Het gaat over een allinverha­al. Met Noliko dat Greenyard werd, konden we ons budget bestendige­n. Het is zeker niet verdrievou­digd (knipoogt).”

Willekens: “Ons budget is rond, sluitend. Maar dat het bij Maaseik enkele malen hoger ligt, lijkt me logisch. Daar mogen we ons niet aan spiegelen. Het doel is om ook hier stappen in te blijven zetten en een stabiele middenmoto­r te worden in de liga. Profspeler­s zoals bij Maaseik zijn er niet bij ons. Onze jongens hebben een job naast het volley. Of we in de toekomst eerder willen evolueren naar semiprofs of fulltime profs, dat zijn denkpistes voor later.”

OVER JEUGDWERKI­NG

Leenders: “We hebben 183 spelende leden. We blijven hard inzetten op onze jeugdwerki­ng. Er zitten een paar talentjes tussen. Joel Banks is nu ook bezig om hen te begeleiden. Het is natuurlijk altijd afwachten of enkelen het kunnen redden tot in de A-ploeg.” Willekens: “Wij hebben zo’n 160

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium