Het Belang van Limburg

“Zwakke start kan dodelijk zijn”

-

Greenyard Maaseik kent zijn tegenstand­ers in de groepsfase van de Champions League. De Maaslander­s, die vorig seizoen op een haar na de Final 6 misten, mogen zich opmaken voor dubbele confrontat­ies met Belchatow, Gdansk (beide uit Polen) en het Duitse Berlijn. “We hadden het zwaarder kunnen treffen”, aldus Jelte Maan.

Op een gala in Boedapest werd gisterenav­ond de loting voltrokken. Maaseik en Roeselare zaten beide in de derde bokaal en konden dus niet in dezelfde poule belanden. Even leek het erop dat Greenyard gekoppeld zou worden aan het Friedrichs­hafen van clublegend­e Vital Heynen. Maar de Duitse vice-kampioen belandde in poule C, Maaseik in poule D. “We hadden het zwaarder kunnen treffen”, was de eerste reactie van kapitein Jelte Maan. “In deze competitie zijn er natuurlijk geen makkelijke tegenstand­ers. Maar van alle zware kleppers denk ik dat we tegen Belchatow het meeste kans maken. Organisato­risch vallen deze verplaatsi­ngen ook goed mee. We moeten toch al niet meer naar Siberië. Voor de neutrale toeschouwe­r is het misschien jammer dat we geen Italiaanse of Russische ploeg treffen. Die spreken meer tot de verbeeldin­g.”

Nieuwe formule

Berlijn, dat Friedrichs­hafen vorig seizoen van de titel hield, deed het de afgelopen seizoenen niet onaardig in de Champions League. In 2015 won het de troostings­finale tegen… Belchatow. In 2017 finishten de Duitsers als vierde. “Daar staren we ons niet blind op”, antwoordt Jelte resoluut. “In 2015 organiseer­de Berlijn de Final Four zelf en waren ze dus rechtstree­ks geplaatst. Onze grootste zorg is de nieuwe formule. Tot en met vorig seizoen gingen de eerste twee van elke poule en zelfs enkele nummers drie door naar de volgende ronde. Vanaf dit jaar gaan enkel de poulewinna­ars en de drie beste nummers twee door. We zullen dus heel scherp moeten beginnen. Een zwakke start zoals tegen Trento vorig seizoen kan dodelijk zijn.” Met titelverde­diger Kazan, Ankara en de winnaar van het duel Frankfurt-PAOK Thessaloni­ki belandde Roeselare in een loodzware poule.

PROGRAMMA: (onder voorbehoud) 22-11 Berlijn-Maaseik; 19-12 Maaseik-Belchatow; 16-1 Gdansk-Maaseik; 29, 30 of 31-1 Belchatow-Maaseik; 13-2 Maaseik-Berlijn; 27-2 Maaseik-Gdansk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium