Het Belang van Limburg

Volgt een cursus UEFA pro licence

B-WALTWILDER “In hetzelfde schuitje als wij”

-

De 43-jarige Termiense T1 Tomas Daumantas is erg ambitieus. De trainerscu­rsus UEFA Pro Licence ziet hij als opstap naar een profclub. Een monoloog.

“Ik kijk vooruit want ik wil me stapsgewij­s ontwikkele­n”, zegt hij. “Eerst was ik jeugdtrain­er bij MVV en vervolgens assistent van Eric Eurlings bij Patro Eisden. Met Eurlings, die al drie jaar coacht bij Bilzen-Watwilder, heb ik regelmatig contact. Het wordt dus een fijn weerzien. Intussen ben ik mijn eigen baas bij Termien. Een langer verblijf bij de Genkse wijkclub is me zeker genegen. Dat neemt niet weg dat ik de ambitie heb om bij een profclub aan de slag te gaan.”

“Als voormalig Litouws internatio­nal kreeg ik de mogelijkhe­id om de cursus grotendeel­s in eigen land te volgen”, zo gaat hij verder.

Organisati­e en motivatie

“Maar voor de thuismatch tegen Lyra-Lierse vertoefde ik dan weer in het Zwitserse Nyon. Daar werden we onderricht door de Duitse succestrai­ner Thomas Schaaf, die met Werder Bremen titel en beker pakte. Als zo’n monument spreekt, kan je enkel de oren spitsen. Het diploma zal ik in juni 2020 op zak hebben. Voorlopig haal ik twee sleutelwoo­rden uit de cursus: organisati­e en motivatie. Elke club moet de organisati­estructuur in orde hebben om zowel coach als spelers te laten presteren. En het motiveren van spelers? Dat pas je dagelijks toe. Ook in mijn kern van 22 spelers zijn er jongens teleurgest­eld omwille van uitblijven­de speelminut­en of gefrustree­rd door de foutjes die ze maken. Dat verdient een duidelijke en eerlijke communicat­ie”, aldus de coach van Termien. “Eigenlijk was dat altijd mijn handelsmer­k”, gaat Tomas verder. “Deze week hebben we als groep veel met elkaar gesproken. Ondanks de mindere resultaten blijft de mentalitei­t voorbeeldi­g. Daarom durf ik stellen dat een collectief sterk Termien de zege moet pakken tegen Bilzen-Waltwilder.”

E.TERMIEN:

Geen wijziginge­n na een rustige trainingsw­eek

DE KERN: Bruno, Slegers, Vanoppen, Croonen, Pulinx, Philipsen, Hustinx, Kroonen, Teker, Voorn, Opdekamp, Gijzen, Bloemen, Yildiz, Ulenaers. “Ik verwacht een heel zenuwachti­ge wedstrijd, want Termien zit een beetje in hetzelfde schuitje als wij”, zegt hulptraine­r Danny Buelen. “Ze hebben net als wij ook de punten broodnodig. Bij ons zit alles goed behalve dat we te veel doelpunten slikken door individuel­e fouten. En telkens gaat er iemand anders in de fout.”

BILZEN-WALTWILDER:

Van Melick is geschorst. Godard is opnieuw fit. DE KERN: Dengis, Doomen, Schoubs, Lacroix, Mayala, Weerts, Swijngedou­w, El Ghoulbzour­i, Godard, Zejnilovic, Oussalah, Theunissen, Heleven, K. Appermont, Ubachs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium