Het Belang van Limburg

“Wij hebben geen superploeg”

Herkse kapitein GWEN VAES laat zich het hoofd niet op hol brengen

- Jos CASTERMANS

Gaat Koen Van Helden gelijk krijgen? De coach van Alken tipte voor aanvang van het seizoen als enige op Herk FC voor de titel. “Vijf punten voorsprong is zeker mooi, maar het is nog lang”, laat de Herkse kapitein Gwen Vaes zich het hoofd niet op hol brengen.

Vaes (28) is sterk bezig. Elke week krijgt hij veel punten van de trainers, wat hem nu ook de eerste plaats in ons referendum “Speler van het Jaar” oplevert. Momenteel is de verdedigen­de middenveld­er - soms speelt hij ook in de defensie - de kapitein van de ploeg. “Sinds Maesen geblesseer­d is”, preciseert Vaes. “De kapiteinsb­and heb ik vanuit de spelersgro­ep gekregen. Zoiets vergeet je niet. Maar Maesen is en blijft onze kapitein, op en naast het veld. Wat die allemaal voor de club doet! Als hij me niet apart behandeld had - Maesen is ook de kiné - denk ik niet dat ik tegen Achel gespeeld had.”

Wie is de speler Vaes?

“Ik ben iemand die op moeilijke momenten de groep kan trekken. Voor de rest moet ik het vooral van mijn werkkracht hebben. Ik heb voldoende techniek, maar je moet weten wat je kan. Ik moet niet gaan dribbelen.”

Herk is een onverwacht­e leider?

“Ik verwachtte ons toch bovenaan. Ondanks het vertrek van Quintiens en Van Geneugden hebben we een betere ploeg. Lowies kan een actie maken en Verbeeck schiet ze binnen. Die kwaliteit hadden we vorig seizoen niet. We incasseren ook weinig goals. Maar een superploeg heeft Herk zeker niet. We hebben ook enkele keren geluk gehad. Maar onze kern is goed. Verschille­nde beloften ook die iets kunnen. Van de Paer, Schilderma­ns en Stoffelen bijvoorbee­ld. Na de winterstop weten we of we voluit voor de titel mogen gaan.”

Zondag tegen Bree-Beek waar de coach weg is.

“Ik had meer van hen verwacht dan de achtste plaats. Van Park ook trouwens. Vorig jaar hebben we tegen Bree-Beek slechts 1 op 6 behaald. Dat steekt nog. Maar tegen voetballen­de ploegen zijn wij beter. We gaan dus voor de drie punten naar Bree.”

Nog dit: Gwen is leraar middelbaar onderwijs in Diest. Het hoogste niveau waarop hij voetbalde was bij Berkenbos en Heppen in bevorderin­g. Bij Herk is hij aan z’n vierde jaar bezig. Sinds begin augustus woont hij in z’n nieuwe woonst in Koersel die hij samen met z’n vriendin Lisa heeft gebouwd. Tien jaar kennen ze mekaar al, maar ieder bleef tot vorige maand bij z’n ouders wonen. “Voor het eerst samenwonen: ik had wel wat schrik. Maar het valt mee”, zegt Gwen. Lisa luistert op de achtergron­d. Zij glimlacht.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gwen Vaes woont sinds deze zomer in zijn nieuw optrekje.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gwen Vaes woont sinds deze zomer in zijn nieuw optrekje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium