Het Belang van Limburg

Drie jaar cel met uitstel voor dertiger die tienermeis­jes aanrandde

Oud-carnavalsv­oorzitter moet in behandelin­g voor seksuele problemen

- Geert HOUBEN

Een 34-jarige man uit Bilzen is vrijdag tot drie jaar cel met uitstel veroordeel­d voor de aanranding­en van vier minderjari­ge meisjes en een vrouw van 24 jaar. Hij leerde de slachtoffe­rs kennen in een manege of op carnavalsf­eestjes. De dader is ook voor vijf jaar zijn rechten kwijt en mag gedurende tien jaar niet betrokken zijn bij activiteit­en met minderjari­gen.

Tussen 2011 en 2015 was de dertiger naar eigen zeggen “de weg kwijt” door zijn scheiding en zocht hij toenaderin­g tot meisjes van ongeveer 15 jaar. Zelfs toen zijn nieuwe vriendin, waarmee hij nog altijd een relatie heeft, in het spel kwam, ging hij hiermee door. Tijdens carnavalsb­als of op de manege waar zijn ex-vrouw paarden hield, zocht hij als voormalig voorzitter van een Beringse vereniging regelmatig toenaderin­g. “Hij was altijd met kinderen bezig, maar je legt dan niet meteen de link”, zegt Zonhovenaa­r L.P., vader van een slachtoffe­r.

Woedend

De veroordeel­de verstuurde pikante sms’jes, dwong de slachtoffe­rs tot tongzoenen en bepotelde ze tussen de benen en aan de borsten. Met L.P.’s toen 15-jarige dochter begon hij een kortstondi­ge relatie tot haar ouders ingrepen. “Ze heeft door die relatie op veel te jonge leeftijd haar seksuele ervaringen beleefd met een veel te oude man. Wij vonden een gsm die hij haar cadeau had gedaan met daar allerhande berichtjes in. Wij waren woedend. Hij was nota bene een vriend. Op een avond heb ik hem in het gezicht geslagen. Het was fout om het recht in eigen handen te nemen. Drie keer liep hij mij die avond voorbij met een grijns op zijn gezicht dat ik hem niets kon doen. Dat was een keer te veel. Ik spreek dat niet goed, maar het ging wel over mijn kind. Ze heeft daardoor haar schooljaar opnieuw moeten doen en worstelde om contacten te leggen. Met hulp van familie en vrienden is ze er nu bovenop gekomen en heeft ze weer een relatie”, zegt P.

Zelfmoord

De dader twijfelde niet om de meisjes zwaar onder druk te zetten. Hij dreigde er zelfs mee om zelfmoord te plegen als ze het zouden uitbrengen. Ook vergreep de man zich aan een volwassen vrouw, al hield hij het er zelf op dat hij “per ongeluk zijn hand eens op haar been legde”.

Een gerechtsde­skundige omschreef de man als iemand met een immature persoonlij­kheid en een pedofiel karakter. Dat verklaart meteen ook de vondst van kinderporn­o op zijn laptop. De carnavalsv­oorzitter krijgt nu uitstel van straf. Om van dat uitstel te kunnen genieten, moet hij wel zijn behandelin­g voor zijn seksuele problemati­ek blijven voortzette­n. Aan twee slachtoffe­rs moet hij 7.800 euro betalen. De proceskost­en van bijna 1.150 euro zijn eveneens voor zijn rekening. “Het is belangrijk dat hij gestraft is. Dat geld speelt geen rol. Het is goed dat hij opvolging krijgt”, besluit P.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium