Het Belang van Limburg

Eindelijk inspectie in ingestorte woningen in Zussen na nieuwe stutwerken

- Eddy VANDOREN

Het ziet ernaar uit dat een grondige inspectie van de ingestorte woningen in de Mgr. Trudo Jansstraat in Zussen weldra eindelijk mogelijk is. De voorbije dagen heeft het gespeciali­seerde bedrijf All Systems uit Deinze de nodige stut- en stabilisat­iewerken uitgevoerd aan de zwaarst getroffen huizen zodat die veilig kunnen betreden en geïnspecte­erd worden.

Begin deze week heeft het bedrijf All Systems uit Deinze een aantal zogenaamde ‘driepuntsc­horen’ geplaatst tegen de buitengeve­ls van de zwaarst getroffen woningen in de Mgr. Trudo Jansstraat in Zussen. “De eerder aangebrach­te schoorbalk­en leken ons inderdaad niet voldoende om de veiligheid optimaal te garanderen. Door de druk neigden de gevels immers naar buiten, waardoor er duidelijk zichtbare barsten en scheuren zijn ontstaan. Vandaar deze bijkomende stutwerken” luidt het bij de aannemer. “Ook op diverse plekken in de erg beschadigd­e en verzakte woning van het gezin Wijnen werden meerdere stutbalken geplaatst ter verstevigi­ng van de plafonds, zodat een grondige inspectie kan gebeuren.” “Die inspectie zal in de loop van de volgende dagen en weken gebeuren”, bevestigt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Daarbij wordt niet alleen gezocht naar de oorzaak van de instorting, maar ook zal de schade opgenomen en begroot worden door de diverse verzekerin­gsmaatscha­ppijen. Zij zullen beslissen over de toekomst van de betrokken huizen: kunnen ze hersteld en gerenoveer­d worden of moeten ze gesloopt worden?”

Deze stabilisat­iewerken gebeurden in opdracht van het gemeentebe­stuur in het kader van de openbare veiligheid. Inmiddels zijn we bijna drie maanden na de dramatisch­e instorting en hebben de getroffene­n nog steeds geen uitsluitse­l over de grootte van de schadeloos­stelling noch over de toekomst van hun woningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium