Het Belang van Limburg

Vietnamese markt opent voor Belgische appels

-

Vanaf dit jaar kunnen exporteurs Belgische appelen naar Vietnam exporteren. De Vietnamese markt is goed voor 96 miljoen consumente­n.

“Het was geen gemakkelij­ke oefening om een markttoega­ng te creeren op de nieuwe afzetmarkt”, weet Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwco­operaties (VBT). “Telkens moet men rekening houden met de specifieke eisen van het land dat ons fruit wenst te ontvangen. Er werden hier delegaties uit Vietnam ontvangen. Zij hebben plaatselij­ke telers en plantages bezocht. Voor appelen werd voor dit seizoen 40 ha aanvaard voor export naar Vietnam, wat overeenste­mt met een maximaal potentieel van 1,2 miljoen kilo”, weet Vanoirbeek.

Nieuwe afzetmarkt­en

De Belgische fruitsecto­r zit in zeer zwaar weer. Om dat tij te keren moeten er extra inspanning­en gedaan moeten worden door de diverse actoren op het terrein. Door het wegvallen van de Russische markt is het zoeken naar nieuwe afzetmarkt­en een van de toppriorit­eiten. Intussen heeft de Belgische fruitexpor­t toegang tot de Canadese, Braziliaan­se en Indische markt en sinds dit jaar is Vietnam voor export van appelen aan de lijst toegevoegd. “Voor peren is het nog wachten op de productie 2018-2019. Dan komt 350 ha peren in aanmerking voor de export naar Vietnam. Dit stemt overeen met een maximaal potentieel van 10 miljoen kg”, besluit Vanoirbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium