Het Belang van Limburg

“Met vier spelers naar WK in Marrakesh”

FG White Stars Béves uit Beverst zet het ‘footgolf’ op de kaart

- Johnny GEURTS

Wie een goede traptechni­ek bezit en dat wil combineren met de precisie van het golfen, kan zich toeleggen op het footgolf. De sport is nog relatief onbekend, maar daar wil FG White Star Béves uit Beverst veranderin­g in brengen. “Voor het WK in Marrakesh deze winter mogen we alvast vier topspelers leveren”, zegt voorzitter Bart Slechten. “Het enige probleem is dat we nog niet over een eigen terrein beschikken. Nu moeten we wekelijks naar Nederland om te trainen.”

Momenteel zijn er vier clubs in ons land die onder leiding van de Belgische bond (BFGA) footgolf spelen. Footgolf is een combinatie van voetbal en golf en wordt individuee­l gespeeld met ongeveer dezelfde regels als bij het golfen. Doel is om in zo weinig mogelijk trappen de bal in de hole te krijgen. “De diameter van de hole is bij footgolf exact 52 centimeter. Dat lijkt groot, maar het putten van de bal is wel degelijk een uitdaging. Gemiddeld duurt een wedstrijd ongeveer twee uur”, lacht Bart Slechten (48), voorzitter van FG White Star Béves. “De naam van onze club is een knipoog naar de glorierijk­e, maar helaas ter ziele gegane voetbalplo­eg uit ons dorp Beverst. We spelen in dezelfde paars-witte clubkleure­n en namen ook de ster over in ons logo. Momenteel hebben we zo’n vijftien volwassen spelers en twee jeugdspele­rs”, aldus

Slechten.

Vijftien voetbalvel­den

En die spelers zijn niet de minste. “Pascal Daelmans won vijf van de twaalf wedstrijde­n in zijn categorie, maar raakte helaas ernstig geblesseer­d”, gaat Jona Vandebosch (26), penningmee­ster bij de Bilzerse club, verder. “Bart Slechten werd dit jaar Belgisch kampioen en Pascal Flammia wist de laatste competitie­wedstrijd als gedeelde winnaar op zijn palmares bij te schrijven. We kijken nu vooral uit naar het WK in Marrakesh in december. Vier van onze spelers hebben zich daarvoor geplaatst.” Om de traptechni­eken goed te beheersen en de achttien holes correct in te schatten, is trainen noodzakeli­jk. “Helaas hebben we in Bilzen nog geen terrein om onze sport te beoefenen. Daarom moeten we wekelijks afzakken naar de golfterrei­nen van Brunssum en Susteren in Nederland.”

Een terrein moet minstens vijftien voetbalvel­den groot zijn om het minimum van negen holes te kunnen leggen. Voor achttien holes kan dit oplopen tot 50 hectare. Er zijn al aftastende gesprekken geweest met de gemeente Bilzen. Een trainingsv­eld van negen holes zou er redelijk snel kunnen komen achter de Biberist in Beverst. Daar een standaard golfterrei­n uitbouwen, dat zowel voor golf als footgolf zou kunnen gebruikt worden, zou ideaal zijn”, besluit de voorzitter.

 ?? Foto JOGE ?? Met zo’n vijftien volwassen spelers en twee jeugdspele­rs zet de club uit Beverst het footgolf stevig op de kaart.
Foto JOGE Met zo’n vijftien volwassen spelers en twee jeugdspele­rs zet de club uit Beverst het footgolf stevig op de kaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium