Het Belang van Limburg

“Wijnglaasj­es in ruil voor 25 euro steun”

Wijndomein Sassenbroe­k zoekt 15.000 euro voor verbouwing­en via crowdfundi­ng

- Willy VANDAEL

Sinds midden oktober loopt er een crowdfundi­ngproject om verbouwing­en te financiere­n in de Zonhovense wijnmakeri­j van de Claire Martin-wijn. De druiven van die wijn worden geteeld in domein Sassenbroe­k in Borgloon. Het project heeft al iets meer dan 4.000 euro opgebracht, ongeveer zestig procent van de eerste van twee ‘crowdfundi­ngschijven’ van 7.500 euro. Doel is om in totaal voor 15.000 euro aan verbouwing­en in de wijnmakeri­j te financiere­n.

“Met ons crowdfundi­ngproject willen we in twee stappen telkens 7.500 euro ophalen”, zeggen Johan Bellens en Karen Smets van wijndomein Sassenbroe­k. “Met dat geld willen we investeren in een trap en een sanitaire ruimte in onze wijnmakeri­j. We krijgen immers heel wat vragen van mensen om hier op bezoek te komen of om kleinere evenemente­n te organisere­n. Zo kunnen we ook een winterprog­ramma in onze wijnmakeri­j voorzien.” Het koppel rolde in de wijnbusine­ss nadat het een stuk landbouwgr­ond erfde in Borgloon van Johans moeder, Claire Martin. Dat bleek een uitermate geschikt stuk voor de druiventee­lt voor mousserend­e wijn, een Limburgse variant van champagne. Het koppel plantte de eerste wijnranken in 2011. In 2016 werd de eer- ste wijn gemaakt. Die werd genoemd naar Johans moeder en zo was de Claire Martin-wijn geboren. “Het is een Limburgse mousserend­e wijn van topkwalite­it, zonder toevoeging van sulfiet of suikers. Dat kan alleen met druiven die rijp genoeg zijn.” De wijn bevindt zich dan ook in de hogere prijsklass­e. Een fles kost al gauw 27 euro.

Reward-based

“We hebben besloten om niet bij de bank aan te kloppen voor een krediet, maar om geld op te halen via crowdfundi­ng”, zegt het koppel. “Ons project is een reward-based crowdfundi­ngproject. Dat betekent dat de mensen of bedrijven die intekenen waar krijgen voor hun geld in de vorm van een vooraf gekende beloning. In ons geval is dat uiteraard in de vorm van onze Claire Martinwijn. Dat gaat van een bon voor een glas wijn tijdens een van onze evenemente­n (10 euro); een pakket met exclusieve wijnglaasj­es en een bon voor een glas wijn (25 euro); een fles, een bon plus twee wijnglaasj­es (50 euro) tot een lot van 100 flessen op gepersonal­iseerde etiketten (3.000 euro)”, zegt Karen.

Deadline

Wordt de doelstelli­ng gehaald voor 13 november, dan wordt het opgehaalde bedrag door het crowdfundi­ngplatform vrijgegeve­n en kan de investerin­g doorgaan. Lukt dat niet, dan krijgt iedereen die geld gestort heeft, dat geld terug. Op dit ogenblik hebben Johan en Karen 60 procent binnengeha­ald van die eerste schijf van 7.500 euro. “Opmerkelij­k was ook dat een van de rewards, een rondleidin­g en een proeverij voor tien personen, onmiddelli­jk uitverkoch­t was”, zeggen ze.

Het koppel twijfelt er niet aan dat het beoogde bedrag zal gehaald worden. “De aannemer is immers al besteld”, lachen ze.

 ?? FOTO WIVA ?? Om de verbouwing­en in hun wijnmakeri­j te financiere­n, willen Karen en Johan van wijndomein Sassenbroe­k 15.000 euro inzamelen via crowdfundi­ng.
FOTO WIVA Om de verbouwing­en in hun wijnmakeri­j te financiere­n, willen Karen en Johan van wijndomein Sassenbroe­k 15.000 euro inzamelen via crowdfundi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium