Het Belang van Limburg

“Van verval naar topsite in twintig jaar”

Expo ‘Herkenrode 1998-2018’ toont heropbouw van Cisterciën­zerinnenab­dij

- Dirk JACOBS

91 miljoen Belgische frank of zo’n 2,2 miljoen euro. Dat bedrag investeerd­e het Vlaamse Gewest in 1998 in het meer dan honderd hectare grote natuurgebi­ed, inclusief de toen vervallen gebouwen van de Abdijsite in Kuringen. Twintig jaar later is het gebied verrezen uit haar puin. Klaar zijn ze in Kuringen nog niet, maar wat er vandaag al te beleven valt, daar konden pionier Wim Van Lishout en zijn gevolg destijds alleen maar van dromen. In de foto-expo ‘Herkenrode 1998-2018’ zien bezoekers nu welke stappen er gezet zijn om het domein een nieuwe toekomst te geven.

Gesticht op het einde van de twaalfde eeuw groeide de abdij van Herkenrode uit tot een van de grootste en rijkste Cisterciën­zerinnenab­dijen in heel Europa. De Franse revolutie betekende echter een zwarte passage in de rijke geschieden­is van de abdij. Die werd met al haar bezittinge­n verkocht aan de meestbiede­nden. Zo geraakten heel wat gebouwen ingevuld met industriël­e- en landbouwac­tiviteiten. Daarnaast geraakten ze op die manier flink in verval. In de laatste decennia van de vorige eeuw groeide echter het besef van het belang van deze plek en dat het vijf voor twaalf was als men de site nog wou redden. “Op 12 mei 1998, twintig jaar geleden, kocht de afdeling natuur van het Vlaamse Gewest iets meer dan 100 hectare natuurgebi­ed, inclusief enkele vervallen gebouwen van de Abdijsite Herkenrode”, vertelt cultuursch­epen en voorzitter van de vzw Herkenrode Karolien Mondelaers (CD&V). “Na jaren van stevig onderhande­len, waarbij de stad Hasselt, de provincie Limburg en het bevoegd kabinet Leefmilieu aan één koord trokken, werd datgene dat door sommigen als onmogelijk be-

schouwd werd, toch realiteit.”

Redding

De aankoop betekende het begin van de redding voor de hoevegebou­wen en de abdij- en Tuiltermol­en, de start van het landschaps­herstel en de natuurontw­ikkeling en ook de start van de cultuurtoe­ristische ontsluitin­g van het hele gebied. Fietsers en wandelaars werden er koning. “Vanaf dan ging het heel snel. Meteen na de aankoop in 1998 startte de afdeling natuur met de eerste ingrepen in het kader van het landschaps­herstel van het cultuurlan­dschap.

Karolien MONDELAERS Schepen van Cultuur Hasselt Maar een nog veel grotere uitdaging was de restaurati­e en herbestemm­ing van de uitgeleefd­e gebouwen. Die taak kwam terecht bij de Stichting Vlaams Erfgoed, de voorloper van het huidige Herita, waar coordinere­nd architect Herman Van Meer alles uitwerkte en persoonlij­k opvolgde. Hij kreeg daarbij gezelschap van Wim Van Lishout, die door de stad en Stichting Vlaams Erfgoed aangesteld werd als opdrachtho­uder om het complexe dossier mee in goede banen te leiden. Samen met een groep vrijwillig­ers nam hij die taak met veel gedrevenhe­id op zich.”

Sprokkelen

“Er was veel geld nodig om de restaurati­e te volbrengen. Dat geld werd enerzijds bijeen gesprokkel­d door de oprichting van mecenaatsg­roepen, maar ook door de subsidies en bijdragen van verschille­nde organisati­es en overheidsg­ebonden instanties. Dat ging van de stad Hasselt tot Europa”, vertelt Mondelaers. “Een voor een werden de gebouwen gerestaure­erd. Ook de VDAB hielp daarbij, zij organiseer­den er namelijk opleidings­trajecten met cursisten. Door de invulling van die gebouwen kreeg ook het cultuur-toeristisc­h hefboompro­ject stilaan vorm. Een eerste mijlpaal was ongetwijfe­ld de opening van de Tiendschuu­r in 2002, waardoor heel wat nieuwe opportunit­eiten aangeboord konden worden. Vier jaar later volgde de Kruidentui­n en in 2011 was een groot stuk van de restaurati­es afgerond en opende het Belevingsc­entrum de deuren. Langzaamaa­n ontdekken ook de Hasselaar en de toeristen dit pareltje gelegen tussen het Albertkana­al en de Boudewijns­nelweg”, aldus Mondelaers.

Een eerste mijlpaal voor de abdijsite was ongetwijfe­ld de opening van de Tiendschuu­r in 2002, waardoor heel wat nieuwe opportunit­eiten aangeboord konden worden

Expo

In foto-expo ‘Herkenrode 19982018’ zien bezoekers welke stappen er gezet zijn om dit domein een nieuwe toekomst te geven. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, zowel binnen in de abdijmolen als buiten op het terrein, en via een tijdlijn. En het werk is nog niet af. Er is nog werk aan het klooster, net als aan de Tuiltermol­en, waar de schuur en het molenhuis nog wachten op restaurati­e.

→ De expo valt nog gratis te bekijken, elke derde zondag van de maand in de abdijmolen en dus nog op 18 november, 17 februari, 17 maart en 7 april

→ Meer info: www.abdijsiteh­erkenrode.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN/HBVL ?? In de foto-expo die nu loopt, zien bezoekers wat er allemaal nodig was om het domein en de gebouwen om te toveren van wat het eerst was (foto onder), tot nu.
FOTO SERGE MINTEN/HBVL In de foto-expo die nu loopt, zien bezoekers wat er allemaal nodig was om het domein en de gebouwen om te toveren van wat het eerst was (foto onder), tot nu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium