Het Belang van Limburg

“Esdoorns waren destijds foute keuze”

Gemeente laat twintig bomen kappen in Edelweisst­raat

- Chris NELIS

In de Edelweisst­raat in Houthalen-Oost worden twintig bomen gekapt en vervangen door kleinere exemplaren. Tot die consensus zijn buurtbewon­ers, de school en het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren gekomen. De buurt klaagde over overlast door vallende bladeren en zaden die de goten verstoppen en wortels die de trottoirs naar omhoog duwen.

“We hebben een enquête in de wijk gehouden waaruit we kunnen besluiten dat we allemaal op dezelfde lijn zitten”, vertelt Freddy Schrooten. “Dit soort bomen zijn niet alleen ongeschikt voor onze wijk, ze zijn in de loop der jaren ook slecht onderhoude­n. Het gaat ons niet alleen om de bladeren en zaden die onze goten verstoppen, het is ook gevaarlijk voor oudere mensen en kinderen om over onze stoepen te wandelen. De tegels liggen door de groeiende wortels schots en scheef. Ik vind het fijn dat we een goed gesprek gehad hebben met de burgemeest­er en de betrokken schepen. En vooral dat er nu ook een oplossing wordt aangereikt.” Josef Wintersche­id beaamt. “Ik woon hier al vijftig jaar”, zegt hij. “Deze bomen waren een foute keuze. Ik ben blij dat we van die overlast verlost zullen zijn. Het werd tijd.”

Boombakken

Bevoegd schepen Muhammet Oktay (sp.a-Groen-Plus) zegt dat niet alleen de buurtbewon­ers zich zorgen maakten. “Ook vanuit de school kregen we signalen dat de overlast niet te onderschat­ten was”, aldus Oktay. “Het planten van de esdoorns en Noorse esdoorns, die ondertusse­n wel dertig meter hoog zijn, was destijds een foute keuze van het toenmalig bestuur. En daar dragen de mensen nu de gevolgen van. Om dat op te lossen, hebben we in een participat­ietraject drie scenario’s uitgewerkt. Daar is eentje van weerhouden. Er zullen twintig bomen gekapt worden. Vervolgens worden er boombakken verspreid aan weerszijde­n van de weg om kleinere exemplaren in te planten, met aan de voet plaats voor bloemen. Op die manier voorkomen we dat de wortels schade aanrichten en verplichte­n we automobili­sten om te slalommen, waardoor ze automatisc­h vertragen. Het is dus ook een goede zaak voor de verkeersve­iligheid. Wanneer de werken uitgevoerd worden? Tijdens deze legislatuu­r zal dat niet meer lukken, omdat we geen budgetwijz­igingen meer mogen doorvoeren. Van zodra we de middelen weer hebben, maken we er werk van. Ik hoop dat alles nog voor de zomer van komend jaar klaar zal zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Josef Wintersche­id is een van de buurtbewon­ers die niet tevreden is met de bomen. “Ik ben blij dat we van die overlast verlost zullen zijn.”
FOTO CN Josef Wintersche­id is een van de buurtbewon­ers die niet tevreden is met de bomen. “Ik ben blij dat we van die overlast verlost zullen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium