Het Belang van Limburg

‘Stukken van mensen’ in Hasselt

In het oud Gerechtsho­f van Hasselt worden deze dagen opnamen gemaakt van het vierde seizoen ‘Stukken van mensen’, waarin vijf topdealers bieden op pronkstukk­en die door kijkers worden aangeboden.

- Raymond DE CONDE

HASSELT -

Presentatr­ice Evy Gruyaert loopt rond in een dekentje want in de grote hal is het koud. Er zijn elf draaidagen gepland, hetgeen betekent dat de experten ruim twee weken in Hasselt op hotel verblijven. “Ik kende Hasselt helemaal niet,” bekent Patrick van der Vorst, die in Londen woont en er als private art advisor actief is voor een vijftienta­l internatio­nale klanten. Ik denk dat ik al drie kilo ben bijgekomen: we hebben van onze producer, Anja Buytaert, een lijstje gehad van restaurant­s en ik moet zeggen: die vallen geweldig mee.” De experten worden op straat herkend en moeten geregeld selfies laten maken. Buytaert: “Ze gaan ook shoppen in de stad. Soms moet ik hen bellen: ‘Waar ben je? We gaan beginnen aan de volgende opname’. Het is een hechte groep. Bie Baert, die niet in Hasselt blijft overnachte­n, stuurt sms’jes: ‘Ik mis jullie.’” Elke expert heeft in het oud Gerechtsho­f zijn of haar onderhande­lingskamer mogen inrichten Patrick VAN DER VORST

Expert volgens eigen, persoonlij­ke smaak. Paul De Grande heeft een wandtapijt aan de muur laten hangen, een antieke kast laten aanrukken en zijn interieur gedecoreer­d met onder meer een replica van de mummie van een farao. “De verhuis heeft een week geduurd,” weet Anja Buytaert.

“90% verkocht”

Op het tv-scherm lijkt ‘Stukken van mensen’ een bescheiden productie maar dat is relatief. Wanneer de experten de objecten bestuderen en bespreken, wordt er gefilmd met vijf camera’s zodat geen enkel detail buiten beeld blijft. Het zijn ook lange draaida- gen: van 7 tot 21 uur. In principe wordt elke dag één aflevering opgenomen.

Zondag wordt op de Grote Markt gedraaid. Dan gaat het om een object dat het Gerechtsho­f niet binnen kan. Daar zal ongetwijfe­ld volk komen naar kijken. Boris Devis, de jongste dealer, gespeciali­seerd in 20ste-eeuws meubilair en design, is tevreden over de zaken die hij tot nog toe heeft kunnen doen. “Vorig jaar heb ik maar twee of drie stukken kunnen kopen, nu zit ik daar al boven en er zitten interessan­te dingen tussen. Elk van ons heeft zijn of haar eigen niche maar sommige objecten willen we toch allemaal. Dat maakt het ook voor de kijker een beetje spannend.”

De experten verhelen niet dat het programma voor hen vanuit commerciee­l standpunt ook best de moeite waard is. “Van alles wat ik in de voorbije drie seizoenen heb gekocht, is 90 procent intussen verkocht,” verklapt Paul De Grande. “Zelfs voor een stuk waar ik zelf aan twijfelde, krijg ik na de uitzending drie, vier mails met de vraag: hoeveel kost dit?” Patrick heeft een gelijkaard­ige, positieve ervaring. “Maar ik zit wel nog altijd met de fles Geuze die ik voor 300 euro gekocht heb,” lacht hij. “Toen heb ik een iets te enthousias­t moment gehad.” De vierde jaargang van ‘Stukken van mensen’ komt begin 2019 op VIER.

Ik ben in Hasselt al drie kilo bijgekomen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium