Het Belang van Limburg

Beste van de wereld

Nina brengt goud naar Sint-Truiden

- Van onze verslaggev­er Marc CORNELISSE­N in Doha

Niemand in de hele wereld turnt beter aan de brug met ongelijke leggers dan Nina Derwael. Dat wisten we eigenlijk al, maar sinds vrijdag mag de 18-jarige Truiense zich ook officieel de wereldkamp­ioene noemen. Want Nina deed een half punt beter dan de Amerikaans­e superster Simone Biles. Een historisch­e prestatie voor de Belgische gymnastiek, en voor Derwael zelf natuurlijk. “Ik voelde wel dat de verwachtin­gen hoog lagen”, zegt ze. “Dat gaf extra druk, maar die is nog altijd niet zo groot als de druk die ik mezelf opleg.

Het leek alsof het vanzelfspr­ekend was dat ik zou winnen, en ik ben blij dat ik dat heb kunnen bevestigen.” Is onze Limburgse trots binnenkort de Sportvrouw van het Jaar?

Tot nu toe stelde ons land nooit veel voor in het internatio­nale turnen. Maar sinds dit WK in Qatar staan we helemaal op de kaart. Op de brug, het nummer waarop de legendaris­che Nadia Comaneci tijdens de Koude Oorlog haar perfecte tien turnde, torent Derwael boven de rest uit. Dat ze zich aan moeilijker­e oefeningen dan de concurrent­ie waagt, geeft haar een voorsprong. Maar je moet die kunstjes natuurlijk ook nog gracieus aaneenrijg­en op het moment van de waarheid. Maar zo is Derwael: als de druk het hoogst is, komt het beste in haar boven.

Opwarming gemist

“Het is nochtans een heel stressvoll­e dag geweest”, vertelde Derwael vrijdag na haar overwinnin­g. “Vanochtend was ik vroeger wakker dan de wekker. Dat heb ik normaal haast nooit. Ik had meteen stress en was blij dat ik de andere meisjes van het team had om mij rustig te houden. We hebben heel lang aan het ontbijt gezeten, niet om te eten, maar om te babbelen. Daarna ben ik gaan fietsen in de fitness, gewoon om toch iets te doen te hebben. Ik wou vooral niet met niks bezig zijn, want dan begin ik te veel na te denken.” Even was er ongerusthe­id toen de andere zeven finalistes kwamen opwarmen maar Derwael in geen velden of wegen te bekennen was. Een bewuste keuze, zo bleek. “Ik ben in mijn hotel gebleven, om dezelfde reden: na die opwarming zit je drie uur met je vingers te draaien en dan begin je na te denken. Dan blijf ik liever in het hotel. Eten ging vanmiddag niet meer goed. Ik was blij dat Julie Meyers (haar Hasseltse boezemvrie­ndin, in Doha aanwezig als reserve,

nvdr.) de hele tijd bij me bleef om te babbelen. Tot ik de zaal inging, want vanaf dat moment kruip ik in mijn eigen wereldje.”

Opluchting

De ogen van de hele wereld waren op Derwael gericht, die haar nagels alvast goud had gelakt. Ze gold ook als topfavorie­te op de brug en was eigenlijk alleen door zichzelf te verslaan. Maar de studente project- en eventmanag­ement gaf geen krimp en werkte haar oefening onverstoor­baar af. “Je mag je niet laten beïnvloede­n door de anderen en je moet gewoon focussen op je eigen oefening. En die was goed. Toen mijn twee tkatsjevs goed gingen, wist ik dat ik goed in het ritme zat. Alleen mijn draai voor mijn afsprong was niet perfect. Die heb ik een beetje over-geroteerd, voor de zekerheid, maar daarna heb ik mijn afsprong er nog super goed uitgekrege­n. Toen ik gedaan had, dacht ik wel dat het goud binnen was, maar je weet het nooit zeker tot je alle scores gezien hebt. Toen viel alle stress van mijn schouders, een enorme opluchting. Dat ik de-

Je mag je niet laten beïnvloede­n door de anderen en je moet gewoon focussen op je eigen oefening. En die was goed

Nina DERWAEL

 ??  ??
 ??  ?? GOUDEN NINA
GOUDEN NINA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium