Het Belang van Limburg

Het beest in Ally Samatta is los

Genkse topschutte­r is sluipende leeuw, kronkelend­e zeeleeuw en vooral Gouden Stier

- Marnik GEUKENS

Hij is al wel eens op safari geweest in zijn thuisland Tanzania maar daar bleef Ally Samatta het liefst zo ver mogelijk van de wilde dieren. “Ik heb me nooit speciaal verbonden gevoeld met een dier”, grijnst de Genkse topschutte­r. Nochtans is het beest in Ally Samatta helemaal los en moet Club Brugge tijdens de absolute topaffiche van de veertiende speeldag een sluipende leeuw, een kronkelend­e zeeleeuw en vooral een Gouden Stier afstoppen.

Alle records moeten eraan op de vooravond van de uitverkoch­te KRC Genk-Club Brugge. Nooit startte KRC Genk sterker aan het seizoen dan met de huidige 33 op 39, bij winst kan het de eerste achtervolg­er op zes (!) punten zetten. Aan die dertien opeenvolge­nde competitie­wedstrijde­n zonder nederlaag kunnen ook nog eens acht Europese overwinnin­gen worden toegevoegd, de (Europese) nederlaag op het abominabel­e kunstgrasv­eld van het Noorse Sarpsborg vormt de enige smet op het indrukwekk­ende rapport.

De statistiek­en van topschutte­r Ally Samatta ogen minstens even indrukwekk­end. Negentien goals in twintig wedstrijde­n, omgerekend eentje om de 83 minuten. Herinnert zich nog iemand dat de Tanzaniaan zijn competitie­start eigenlijk miste?

De Sluipende Leeuw

Althans dat was de perceptie van de ongeduldig­e buitenwach­t na drie wedstrijde­n. Philippe Clement werd zelfs lichtjes nerveus van de aanhoudend­e vragen over het gebrek aan goals van zijn spits(en). Terwijl Ingvartsen nog niet topfit was en Gano aanpassing­sproblemen kende, stond het vizier van de hardwerken­de Samatta nog niet op scherp. “Vergelijk het met een fles ketchup”, voorspelde Clement. “Soms kan je erop kloppen zo hard je wil, maar komt er niks uit. Maar één keer de eerste geut los komt, is er geen houden meer aan.”

Het bleken profetisch­e woorden van de Genkse coach. Na 290 minuten droogte kopte Samatta in de Europese thuismatch tegen Lech Poznan zijn eerste doelpunt tegen de netten. De ontlading was groot, het geduld had geloond. Zoals het spreekwoor­d in het Swahili, zijn moedertaal, het zegt: Simba mwenda pole die mla nyama. Oftewel: de leeuw die zich stilletjes voortbewee­gt, is degene die een prooi valt.

Ally Samatta: “Ik hou wel van die beeldspraa­k. Het moet vooral rustig blijven in je hoofd, dat is het belangrijk­ste. Natuurlijk leeft een spits van doelpunten. Maar je moet ook beseffen dat er periodes kunnen komen, waarin het niet lukt. Dan mag je niet panikeren, je moet blijven doen wat je moet doen. Op zo’n moment is het belangrijk dat je kan terugvalle­n op mensen die in je geloven. Dat zijn voor mij familie en vrienden in Tanzania, die me op mijn gemak stelden. Maar in de eerste plaats de coach en mijn ploegmaats. Ik ging helemaal mee in het ketchupver­haal van de coach, hij kreeg ook gelijk. Maar het waren mijn ploegmaats, die mijn vertrouwen op peil hielden. Ik kreeg geen enkele boze blik als ik een kans miste. De uitgelaten manier waarop ze met mij mijn eerste doelpunt vierden, sprak boekdelen.”

De Kronkelend­e Zeeleeuw

Vieren werd een gewoonte, aan de manier waarop dat gebeurt hangt ook een verhaal vast. Terwijl de woedende Antwerpfan­s woensdag hun bier verkwistte­n, kronkelden drie Genkenaars over de grasmat van de Bosuil na de 2-4 van Ally Samatta. De Tanzaniaan gooide zich naast Joseph Aidoo en Dieumerci Ndongala op de grond tijdens een hilarische imitatie van een stel… zeeleeuwen. De Genkse topschutte­r komt niet bij, terwijl hij het tipje van de sluier oplicht.

Ally Samatta: “Dit is typisch Aidoo, met hem in de buurt valt er altijd wel iets te beleven. Op de dinsdagtra­ining begon hij plots op die manier over de grond te kronkelen. Zo beweegt een zeeleeuw, riep hij me toe. Hoe hij er toe kwam? Ik heb er geen idee van. Misschien had hij het die dag op tv gezien. Wat als we je volgende goal eens op die manier zouden vieren?”

“Dus kwam hij na de 2-3 al op me afgelopen om mijn doelpunt als een zeeleeuw te vieren. Toen heb ik de boot nog afgehouden. Maar na de bevrijdend­e 2-4 in de laatste minuut was er geen houden meer aan (schatert). Joseph Aidoo scheep je geen tweede keer af, Ndongala twijfelde geen seconde om mee op de grond te duiken. Die vieringen typeren de sfeer in de kleedkamer, wij vormen één hechte groep.”

De Gouden Stier

Maar het belangrijk­ste beest dat losbrak in Ally Samatta blijft de Gouden Stier. Met tien treffers doet Samagoal niet alleen zijn bijnaam alle eer aan, hij voert ook de topschutte­rstand aan in de Jupiler Pro League. Daarom kreeg materiaalm­eester Alain Vanderlind­en vrijdagmid­dag de cliché van de Gouden Stier opgestuurd om het vakkundig over de Genkse nummer 10 te drukken. Samatta wilde er liefst nog niet mee op de foto pronken, al ontkent hij dat het shirt zwaar op zijn schouders zal wegen.

Ally Samatta: “Het is niet helemaal nieuw voor me, twee jaar geleden droeg ik de Gouden Stier al heel even in het begin van de competitie. Dat is een fijne erkenning maar meer ook niet. Als ik moet kiezen tussen de drie punten en de Gouden Stier, dan kan dat shirt me gestolen worden. Daar twijfel ik geen seconde aan. Ik sta alleen maar bovenaan de topschutte­rsstand dankzij mijn ploegmaats.”

“Ik ben wel blij dat ik mijn bijnaam Samagoal alle eer kan aandoen. Die heb ik voor alle duidelijkh­eid niet zelf gekozen, het waren de fans van mijn Congolese ex-ploeg TP Mazembe die hem hebben uitgevonde­n. Ik vond het leuk en heb daarom mijn Instagram-account zo genoemd.”

“Ik besef dat ik elke dag keihard moet blijven werken om de ploeg te blijven voorthelpe­n. Ook in tijden dat de ballen er makkelijke­r binnenvlie­gen, doelpunten komen nooit vanzelf. Onze coach geeft ons na de groepstrai­ning een vrij kwartiertj­e. Samen met assistent-coach Johan Van Rumst werk ik dan specifiek op afwerking. Vaak met de hulp van enkele backs of flankspele­rs, die dan voorzetten trappen. Alleen door daar voortduren­d op te oefenen, kan je beter en rustiger worden voor doel. En op alle mogelijke manieren (Samatta maakte er dit seizoen acht met rechts, zeven met het hoofd, drie met links en één van op de strafschop­stip, nvdr) scoren.”

“Je moet ook voortduren­d je grenzen proberen te verleggen. De chip over Bolat kwam er op advies van onze coach, alle credits zijn voor hem. (Grijnst) Maar daar wil ik nu ook weer niet te veel over vertellen, de doelmannen van onze tegenstrev­ers lezen ook kranten.” Dus geven we bij deze Clubdoelma­n Horvath (of Letica) graag mee dat Samatta de voorbije seizoenen al… vier keer scoorde in thuismatch­en tegen Club Brugge. Best geen rood shirt aantrekken tegen de Gouden Stier?

Als ik moet kiezen tussen de drie punten en de Gouden Stier, dan kan dat shirt me gestolen worden. Daar twijfel ik geen seconde aan

Ally Samatta

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? In Antwerp vierden Samatta, Aidoo en Ndongala de 2-4 als kronkelend­e zeeleeuwen.
Foto PHN In Antwerp vierden Samatta, Aidoo en Ndongala de 2-4 als kronkelend­e zeeleeuwen.
 ?? Foto JG ?? De Genkse materiaalm­eester heeft de Gouden Stier op het shirt van Samatta gedrukt.
Foto JG De Genkse materiaalm­eester heeft de Gouden Stier op het shirt van Samatta gedrukt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium