Het Belang van Limburg

Vanaf woensdag nationale stakingswe­ek: “Blijven actievoere­n tot directie luistert”

-

Hou uw brievenbus vanaf volgende woensdag gerust wat minder in de gaten, want de kans dat uw postbode er veel in zal achterlate­n, is klein. Vanaf woensdag staakt immers elke dag een ander onderdeel van bpost. “Omdat serieuze antwoorden uitblijven”, klinkt het bij vakbonden ACV Transcom, ACOD en VSOA, die alle drie de strijd steunen. “Zolang CEO Koen Van Gerven de gemoederen alleen maar verhit en geen oplossinge­n aandraagt, gaan we deze actiecyclu­s blijven herhalen.”

“De impact voor Limburg zal snel duidelijk worden”, waarschuwt Cindy Mertens van ACV. “Er gaat steeds minder tot zelfs geen aanvoer van poststukke­n meer zijn. En dat gaan de mensen uiteraard merken wanneer ze hun post willen uithalen. De brievenbus­sen zullen de komende weken niet uitpuilen, wees gerust.”

Ieder om beurt

Woensdag begint het ‘actieplan’ meteen fors, wanneer het blok erop gaat in de sorteercen­tra. Van daaruit worden de grote verdeelcen­tra in de verschille­nde provincies van post voorzien. Maar als er centraal, in bijvoorbee­ld Antwerpen of Brussel, niets meer vertrekt, komt er ook elders niets meer toe. Dondergege­ven dag leggen de transporte­urs op hun beurt een dag het werk neer. Er wordt dan wel gesorteerd, maar de poststukke­n zullen niet op hun plaats geraken. Vrijdag is het de beurt aan de postbodes zelf om een dag te staken. Maandag staken zowel de diensten Cleaning (schoonmaak) als Maintenanc­e (onderhoud). Bpost wil de schoonmaak­dienst immers onderbreng­en bij een ander, extern bedrijf. Voor Maintenanc­e, dat in het hele land onderhoud en herstellin­gen uitvoert, ligt dat plan voorlopig niet op tafel, maar de geruchten erover zijn hardnekkig. Nog op maandag blijven ook de meeste loketten van bpost dicht. Op dinsdag tot slot is de pakjesdien­st aan de beurt. Dan wordt Brussel X lam gelegd en geraken de pakjes dus niet te velde. “Als Koen Van Gerven tegen die tijd nog altijd geen gehoor heeft aan de toch wel luide roep van het personeel, dan herstarten we gewoon onze acties. Tot het overleg iets oplevert. We moeten het spel hard spelen, anders begrijpen ze het duidelijk niet”, zegt Cindy Mertens.

Afwachten

Bij bpost zelf communicer­en ze deze week nog niet veel. “We houden maandag iedereen op de hoogte zodra we meer informatie hebben”, zegt woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. “Wat we kunnen communicer­en hangt immers niet enkel van onszelf af. Voor ons is het in elk geval van het allergroot­ste belang dat we onze klanten goed en juist kunnen informeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium