Het Belang van Limburg

Twee oren?

- Door Dominiek Claes

Vrijdagavo­nd hebben ze op de hoogste verdieping bij KBC en Belfius toch een fles wijn van een goed jaar opengetrok­ken, zo mogen we veronderst­ellen. De Europese Banken Autoriteit (EBA) maakte toen immers de resultaten van de jongste stresstest voor 48 Europese banken bekend. Zowel KBC als Belfius bleken met vlag en gewimpeld geslaagd. Volgens de theoretisc­he oefening kunnen beide banken hun kapitaal op een voldoende hoog peil houden, ook als de economie ongeveer in elkaar stort, de huizenprij­zen naar beneden donderen, de werklooshe­id opnieuw piekt en de inflatie de verkeerde kant uitgaat.

Nu, het is niet zo dat er banken konden buizen. De test dient enkel om de banken op het vlak van hun kapitaalst­erkte met elkaar te vergelijke­n. Zowel KBC als Belfius mogen zich bij de beste van het Europese peloton rekenen. Ze scoren beide een pak beter dan gemiddeld. “Een geruststel­ling dat ons bedrijf goed gekapitali­seerd is en blijft”, reageerde CEO Johan Thijs van KBC achteraf. Zijn collega Marc Raisière van Belfius formuleerd­e het zo: “Dit uitstekend­e resultaat bevestigt niet alleen onze soliditeit van vandaag, maar ook onze weerbaarhe­id voor morgen.” Maar kunnen we nu tien jaar na het uitbreken van de bankencris­is er zeker van zijn dat onze banken niet meer dreigen om te vallen? Kunnen we voortaan op onze beide oren slapen? Om te beginnen is dit een vreemde uitdrukkin­g. Op twee oren tegelijk slapen lijkt ons sowieso niet evident. Maar goed. BNP Paribas Fortis en ING België, die twee andere grootbanke­n in ons land, werden via hun moederbedr­ijven in Frankrijk en Nederland aan de test onderworpe­n. Het Nederlands­e ING scoorde nog behoorlijk. Maar het Franse BNP Paribas - waarvan de Belgische Staat met 7,8 procent nog altijd de grootste aandeelhou­der is - scoorde ondermaats. De grootste molensteen rond onze nek, de restbank Dexia, deed omwille van haar speciaal statuut niet eens mee aan de test. De Griekse banken en een aantal andere wankelende banken zoals het Italiaanse Monte Dei Paschi, onderginge­n een aparte test. Het mag duidelijk zijn: ook tien jaar na het uitbreken van de bankencris­is blijft uiterste waakzaamhe­id geboden. Gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank - hier en daar de Nationale Mannenbank genoemd - waarschuwd­e dat ook de Belgische banken nog voor grote uitdaginge­n staan. En tot slot: alle Belgen blijven samen nog steeds de restbank Dexia stutten via vele miljarden aan garanties. Het gaat daar wel vooruit, maar langzaam. Onvermijde­lijk langzaam. De bankencris­is mag dan verteerd lijken, we slepen de gevolgen ervan nog altijd met ons mee.

De grootste molensteen rond onze nek, de restbank Dexia, deed omwille van haar speciaal statuut niet mee aan de test. De Griekse banken en een aantal andere wankelende banken zoals het Italiaanse Monte Dei Paschi, onderginge­n een aparte test

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium