Het Belang van Limburg

“Niet meer kijken naar leeftijd en geslacht, en ook ’s nachts jagen”

Jagers willen intensieve­r op jacht naar everzwijne­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Als het van de Hubertus Vereniging Vlaanderen afhangt, wordt er vanaf nu intensieve­r en met minder beperkinge­n gejaagd op everzwijne­n. “Dat is de enige manier om de populatie van everzwijne­n binnen de perken te houden”, aldus woordvoerd­er Maarten Goethals van de vereniging voor Vlaamse jagers. “Bovendien is het een goede manier om de Afrikaanse varkenspes­t tegen te houden.”

Er gaat geen week voorbij of er wordt wel ergens een tuin omgewoeld door everzwijne­n. Maar de hinder houdt daarmee niet op. In Diepenbeek kwam een automobili­st in de middenberm terecht na een botsing met een groep everzwijne­n, in Zonhoven moest een echtpaar op de vlucht voor een rotte panikerend­e dieren en op het vliegveldj­e van Kiewit bij Hasselt kon niet meer worden opgestegen en geland door de everzwijne­n. Een probleem dat zich overigens niet enkel in onze provincie voordoet. Uit cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek blijkt dat vorig jaar in Vlaanderen 1.475 geschoten en dood gevonden everzwijne­n werden gerapporte­erd, waarvan meer dan 800 in Limburg. Tien jaar geleden was dat nog een fractie daarvan. De everzwijne­nplaag is volgens woordvoerd­er van de Hubertus Vereniging Maarten Goethals te wijten aan een gebrek aan coördinati­e met onze buurlanden. “Bovendien is er door de zachte winters veel minder natuurlijk­e selectie en deinzen de dieren er niet voor terug om in woongebied­en te zoeken naar voedsel.”

’s Nachts jagen

Om hun aantal terug te dringen, stelt de Hubertus Vereniging nu voor om de jacht op everzwijne­n te intensifië­ren. Daarbij zou ook niet langer rekening gehouden worden met leeftijd en geslacht. “Everzwijne­n zijn al vruchtbaar op jonge leeftijd. Ze planten zich razendsnel voort”, aldus Goethals.

De jagersvere­niging pleit er ook voor om bepaalde eigendomme­n die nu door de everzwijne­n als een toevluchts­oord worden gebruikt, open te stellen voor de jacht, in overleg met de eigenaars en met het Agentschap Natuur en Bos. Bovendien zou ook het tijdstip waarop op everzwijne­n mag gejaagd worden, moeten worden uitgebreid. Zo is ’s nachts jagen vandaag alleen toegelaten met een vergunning voor ‘bijzondere jacht’, die weliswaar meestal wordt gegeven. “Everzwijne­n zijn immers vooral ’s nachts actief”, zegt Goethals. De jagers pleiten ook voor het gebruik van nachtkijke­rs en geluiddemp­ers.

Verwerking

Volgens de Limburgse jachtexper­t Ludo Fastré wordt er vandaag al meer op everzwijne­n gejaagd. Maar er is nog een ander probleem. “Een jager doet niet zomaar wat”, aldus Fastré. “Hij respecteer­t een aantal regels. Hij schiet bijvoorbee­ld geen zeug met biggetjes, en hij schiet evenmin een everzwijn als hij weet dat het dier in een vilbeluik moet worden verwerkt.”

Het probleem is volgens Fastré dat het in ons land moeilijk is om een geschoten everzwijn in de handel te krijgen. “Onze wetgeving is op dat vlak veel strenger dan in andere landen. Bovendien kunnen de jagers de everzwijne­n niet kwijt aan de verwerking­sbedrijven. Die beginnen er niet aan, want geïmportee­rd everzwijn is veel goedkoper.”

Everzwijne­n zijn al vruchtbaar op jonge leeftijd. Ze planten zich razendsnel voort

Maarten GOETHALS Woordvoerd­er Hubertus Vereniging Vlaanderen

Een jager doet niet zomaar wat, hij respecteer­t een aantal regels. Zo schiet hij geen zeug met biggetjes

Ludo FASTRÉ Limburgs jachtexper­t

Varkenspes­t

De jagersvere­niging ziet in het beperken van het aantal everzwijne­n ook een manier om de Afrikaanse varkenspes­t tegen te gaan. “Als de Afrikaanse varkenspes­t ooit hier uitbreekt, is het gemakkelij­ker om maatregele­n te nemen als de populatie al is uitgedund”, vindt Goethals. De Hubertus Vereniging gaat zijn leden oproepen om niet alleen meer te jagen, maar ook om alle kadavers van wilde zwijnen te rapportere­n en niet langer ingewanden van geschoten dieren in de natuur achter te laten. Ook het Algemeen Boerensynd­icaat luidde gisteren de alarmklok over de Afrikaanse varkenspes­t.

In een korte reactie laat Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) weten dat ze zich verheugt over het initiatief van de HVV om vorming te geven aan de jagers, om ze te activeren en om kadavers te rapportere­n en geen ingewanden in de natuur achter te laten. Ze verwijst ook naar het overleg dat over de problemati­ek wordt gevoerd. Zoals bekend organisere­n de gouverneur­s van de provincies Antwerpen en Limburg een overleg over de Afrikaanse varkenspes­t, met naast de Hubertus Vereniging Vlaanderen ook het Agentschap voor Natuur en Bos, de landbouwer­s, de natuurorga­nisaties en de wildbeheer­eenheden met een afschotpla­n voor everzwijne­n. Dinsdag vindt in Antwerpen de eerste vergaderin­g plaats, een week later volgt Limburg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium