Het Belang van Limburg

Kledinglij­n Ikea voedt geruchten over ambities in modesector

- Annelies ROOSE

Er wordt duchtig over gespeculee­rd: Ikea zou concrete plannen hebben om stappen in de modewereld te zetten. Zeker nu de Zweedse interieurk­eten voor haar verjaardag een erg succesvoll­e kledingcol­lectie lanceerde. Kunnen we binnenkort een Ikeashow verwachten tijdens de fashion weeks?

Op de kledij staan typische Ikeauitspr­aken zoals ‘Billy is my homeboy’ (naar de bekende kast) en ‘Ik wil niet opgehaald worden uit Småland’ (naar de speelhoek in de winkels), net als typische Ikeavoorwe­rpen zoals de inbussleut­eltjes en de populaire hotdogs. De limited edition-collectie aan T-shirts en truien die Ikea in Nederland lanceerde om haar 75ste verjaardag te vieren was in een paar dagen tijd volledig uitverkoch­t.

Gehaktball­etjes

Hoewel weinig mensen Ikea met mode associëren, is de verjaardag­scollectie toch niet de eerste stap van de interieurk­eten in die wereld. De voorbije twee jaar werkte de keten verschille­nde keren samen met modehuizen en ontwerpers. Elke collectie viel zo goed in de smaak dat op internatio­nale modesites een geruchtenm­olen op gang kwam: Ikea zou plannen om voortaan niet alleen kasten op de markt te brengen, maar ook kleding om die kasten te vullen. Het succes van de verjaardag­scollectie doet die molen alleen maar heviger draaien.

Toch gelooft Gino Van Ossel, marketinge­xpert verbonden aan de Vlerick Business School, niet dat het Ikea echt menens is. “Doorbreken in de modewereld is gewoon niet de ambitie van de keten”, zegt hij. “Veel mensen denken bij Ikea intuïtief aan meubels en interieur, maar eigenlijk focust de keten zich al jaren op veel meer dan dat. Er wordt even veel belang gehecht aan lifestyle, in de meest brede zin van het woord. Denk bijvoorbee­ld aan de wereldbero­emde köttbullar-gehaktball­etjes. De tijdelijke modecollec­ties passen in dat model. De bedoeling erachter is: de mensen lokken met tijdelijke stunts, en hen en passant aankopen laten doen die ze niet gepland hadden. Hen een accessoire zoals een fotokader of plant doen kopen, waarvan ze als ze thuiskomen zeggen: “Dit had ik niet nodig.” Het model slaat aan, Ikea heeft geen enkele reden om het bij te schaven. Ik ben er dus zeker van dat er nooit in de diepte zal gegaan worden met de modecollec­ties.”

Belgen die geïnteress­eerd zijn in de verjaardag­scollectie bergen hun hoop overigens het best op. De collectie is alleen in Nederland uitgebrach­t, en nu ze uitverkoch­t is, zijn er geen plannen om met nieuwe exemplaren te komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium