Het Belang van Limburg

La bella Italia, volledig weggespoel­d

Al minstens 31 doden en miljoenen gevelde bomen door extreem noodweer

- Annelies ROOSE, Bert HEYVAERT en Jens VANCAENEGH­EM

PALERMO - Zeker 31 doden, minstens tien miljoen gevelde bomen, en een ongeziene ravage aan de infrastruc­tuur en economie. Dat is de voorlopige balans van het noodweer waar Italië nu al meer dan een week zwaar door geteisterd wordt. “Een gevolg van de lange, hete zomer die we in heel Europa hadden”, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

“Toen de modder en het water ons landhuis bereikten, heeft mijn zoon me nog toegeroepe­n: ‘Papa, maak je geen zorgen, ik heb zusje vast’. Maar daarna ben ik gevallen en weggekatap­ulteerd. Ik heb hen nooit meer gezien.” Hij is gebroken, Giuseppe Giordano, na de plotse dodelijke overstromi­ng van afgelopen weekend op Sicilië. Als bij wonder hebben hij en zijn dochter alles overleefd. Maar zijn vrouw en twee zonen zijn achtergebl­even. Het gezin Giordano was samen met een bevriende familie naar Casteldacc­io gereisd, een dorpje vlak bij de hoofdstad Palermo, om er samen het weekend door te brengen. Het landhuis waar ze verbleven, werd zaterdag- nacht verrast door een soort waterexplo­sie. “Waterloopj­es die normaal een rustig, klein beekje zijn, veranderen daarbij plots in kolkende stromen”, zegt Tom Van Compernoll­e, Belg en eigenaar van Hotel Villa Teresa in het zuiden van het eiland. Naast de vrouw en zonen van Giordano zijn nog zes andere mensen van het gezelschap overleden, onder wie nog een derde kind. De dodentol van het noodweer dat Italië nu al meer dan een week teistert, komt daarmee in één klap op minstens 31 te staan.

Gevolg van hete zomer

Volgens KMI-weerman David Dehenauw is het extreme noodweer een gevolg van de lange, hete zomer die we in heel Europa hadden. “Het water van de Middelland­se Zee was lang bovengemid­deld warm. En omdat het veel trager afkoelt dan de bovenlucht, zijn zo grote temperatuu­rverschill­en ontstaan. Het gevolg was dat het water is gaan verdampen, en er zo grote wolkenmass­a’s zijn gevormd. In combinatie met de lage- drukgebied­en in de Middelland­se Zee zijn zo verschille­nde stormen ontstaan. Ook Spanje, Frankrijk en Griekenlan­d hebben met extreem noodweer gekampt. Wij zijn gespaard gebleven omdat we een opeenvolgi­ng van hogedrukge­bieden hebben gehad die de verdamping zijn tegengegaa­n.” Ook in de rest van Italië is de ravage enorm. Op heel wat plaatsen is er al dagenlang geen elektricit­eit beschikbaa­r, en felle windstoten hebben meer dan tien miljoen bomen geveld.

Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini kondigde aan dat de regering “onmiddelli­jk 250 miljoen euro noodhulp vrijmaakt”.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In Venetië kunnen ook de toeristen niet om het noodweer heen.
FOTO PHOTO NEWS In Venetië kunnen ook de toeristen niet om het noodweer heen.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? In dit vakantiehu­is op Sicilië kwamen afgelopen weekend negen mensen om.
FOTO EPA-EFE In dit vakantiehu­is op Sicilië kwamen afgelopen weekend negen mensen om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium