Het Belang van Limburg

“Dit geeft hoop”

Revolution­aire doorbraak in Zwitserlan­d: drie verlamde mensen kunnen weer stappen

- Bert HEYVAERT

HASSELT - Mirakel in Zwitserlan­d: drie verlamde mensen kunnen weer stappen zetten, dankzij elektrosti­mulatie van het ruggenmerg. De doorbraak geeft ook hoop aan Belgische patiënten, zoals ex-triatleet Marc Herremans: “Al zestien jaar train ik om mijn lichaam in conditie te houden voor als ik ooit opnieuw zou stappen. Om dat vol te houden, is dit soort nieuws belangrijk.”

In het tijdschrif­t Nature werd onlangs een opzienbare­nde studie gepublicee­rd van het Swiss Federal Institute of Technology. Het onderzoek leest als een Bijbels mirakel: drie patiënten, verlamd door een rugletsel, kunnen weer wandelen. Dankzij een implantaat in de rug, dat elektrisch­e impulsen geeft aan de zenuwbanen. Meer zelfs: na enkele maanden bleek dat de patiënten ook hun benen konden bewegen zónder elektrosti­mulatie. Met andere woorden: de zenuwbanen hadden zichzelf deels gereactive­erd. “Dat laatste is wel heel bijzonder”, zegt Kris Goos, therapeut bij het hoogtechno­logisch revalidati­ecentrum TrainM en vroeger hoofdkines­ist van To Walk Again, de stichting van Marc Herremans. “Al twintig jaar werk ik rond revalidati­e bij neurologis­che letsels, nog nooit ging het zo snel als nu. Deze resultaten bieden heel veel mogelijkhe­den in de toekomst.”

Ook dr. Tony Van Havenbergh, diensthoof­d neurochiru­rgie aan het Sint-Augustinus in Antwerpen, benadrukt het belang van het onderzoek. “We weten al enkele jaren dat elektrosti­mulatie werkt. Dit onderzoek toont het grote potentieel van de techniek. Betekent dit dat alle verlamde mensen straks kunnen lopen? Neen. Maar de grote revolutie is dat we anders gaan denken over ruggenmerg­letsels. Vroeger dachten we: ruggenmerg stuk, vergeet het. Revalidati­e leek onmogelijk. Nu ontdekken we dat we ruggenmerg kunnen stimuleren, en onze hersenen weer kunnen aanleren om de benen te bewegen.”

Hoop

Marc Herremans (44), de ex-triatleet die in 2002 na een trainingso­ngeval verlamd raakte, volgde het onderzoek in Zwitserlan­d van nabij. “Het belangrijk­ste aan dit onderzoek: het geeft hoop. Die hoop is heel belangrijk om je lichaam te onderhoude­n. Al zestien jaar train ik elke dag drie uur, om mijn lichaam in conditie te houden voor als ik ooit opnieuw zou stappen. Om dat vol te houden, is dit soort nieuws belangrijk.”

Toch heeft Herremans nog niet direct zijn ticket naar Lausanne besteld. “Ja, ik zou graag weer stappen. Maar niet ten koste van alles. Ik heb nu drie kinderen (5 jaar, 2 jaar en 3 maanden oud, red.), ik ben gelukkiger dan ooit. Als ik een operatie zou laten uitvoeren, wil ik zeker zijn dat de risico’s beperkt zijn en dat er geen medische complicati­es kunnen volgen. En daar zijn we nu nog niet.”

Als ik zo’n operatie zou laten uitvoeren, wil ik zeker zijn dat de risico’s beperkt zijn. Daar zijn we nu nog niet.

Marc Herremans

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium