Het Belang van Limburg

Ex-Rouches vloeren Rouches

Antwerp maakt statement met 0-2 op Sclessin “Les van tegen Genk geleerd”

- Bob FAESEN

Standard-Antwerp kon de hoge verwachtin­gen niet inlossen, maar de zege van de Great Old op Sclessin was verdiend te noemen. De Rouches kregen in eigen huis amper een doelkans bij elkaar gevoetbald, de bezoekers diepten dankzij de sterke Dieumerci Mbokani en het overzicht van Lior Refaelov de voorsprong op de Luikenaars uit tot al acht punten. Standard blijft achter met 2 op 12 en tuimelt na de zege van STVV zelfs uit de top zes.

Een wedstrijd in Luik is voor zoveel Antwerpena­ren iets als thuiskomen. Van Sinan Bolat, over Jelle Van Damme en Dieumerci Mbokani, tot Laszlo Bölöni. En dan laten we er nog een paar onvermeld. Enkel Mbokani werd uitgeflote­n. “Niet voor het eerst”, zei de Congolese spits na afloop. Last had hij er hoegenaamd niet van. Hij woog enorm op de Luikse defensie en had vijf minuten voor tijd al de score kunnen openen. Alleen voor Guillermo Ochoa raakte hij de paal. Eenzelfde lot was een verrassend schot van Razvan Marin eerder in de eerste helft al beschoren. Het moet zowat het enige serieuze Luikse wapenfeit voor rust geweest zijn. Antwerp wist wel te scoren. Fai duwde Mbokani onderuit in de zestien en strafschop. Refaelov zette hem om. De bekroning van een knappe eerste helft van de huidige nummer zeven in de competitie, een ploeg die als geen ander weet te spelen naar zijn kwaliteite­n. Een hecht blok met een technicus als Refaelov als draaiwiel. Eentje die deze zomer wellicht naar Luik was gekomen als Carlinhos verkocht raakte. “Iedereen weet dat ik interesse had in Lior”, gaf Michel Preud’homme gisteren toe. “Maar daar moeten we nu niet op terugkomen. Hij zit bij Antwerp en niet bij Standard.”

Oorlogsmac­hine

En toch, MPH had de Israëliër goed kunnen gebruiken gisteren. Dat tikkeltje finesse om “de oorlogsmac­hine” te ontregelen. “Om zo’n blok als Antwerp te ontwrichte­n, moet je over extra technische kwaliteit beschikken. Dat hebben wij vandaag niet genoeg getoond”, aldus Preud’homme. Een terechte vaststelli­ng, al kreeg Lestienne een kwartier voor tijd de uitgelezen kans om er 1-1 van te maken. De vleugelspi­ts joeg de bal onbesuisd over. “Tegen dit team weet je dat je niet drie of vier keer gaat scoren. Ja, Genk deed dat wel. Maar dat heeft uitzonderl­ijke kwaliteite­n op het middenveld rondlopen. Wij hebben het geprobeerd. Als dan een kans komt, moet je die toch proberen afmaken. Hetgeen je zeker en vast niet mag doen tegen dit Antwerp is een goal slikken. Eens we op achterstan­d kwamen werd het heel moeilijk voor ons. Maar ik kan mijn spelers niets verwijten. Dit was niet zoals tegen Zulte Waregem in de week. Daar hebben we niets getoond.”

Acht punten achter

Naarmate het eindsignaa­l dichterbij kwam, maakte de Great Old er steeds meer een strijd van en toen invaller Lamkel Ze na een prima counter in de extra tijd koeltjes binnen legde, was de match beslist. 0-2. Een statement van het ambitieuze Antwerp. Voor Standard de eerste thuisneder­laag in de competitie sinds augustus 2017. De Luikenaars staan nu al acht punten achter nummer drie Antwerp. “Dat had waarschijn­lijk niemand verwacht”, sprak Refaelov na de match. “Play-off 1 blijft het hoofddoel, maar we zullen ons niveau moeten aanhouden. Preud’homme? Ik sprak hem voor én na de match. Ik respecteer hem enorm, maar ik dacht niet speciaal aan scoren tegen hem.” STANDARD: Ochoa (6) - Cavanda (6), Luyindama (5), Laifis (6), Fai (4) - Agbo (5), Marin (5), Cimirot (5) - Carcela (5), Emond (5), Lestienne (5) ANTWERP: Bolat (7) - Opare (4), Arslanagic (7), Van Damme (7), Juklerod (6) - Nazarina (6), Refaelov (7), Haroun (7) - Baby (6), Mbokani (7), Bolingi (6) VERVANGING­EN: 13’ Opare door Buta (6), 62’ Agbo door Djenepo (6), 75’ Baby door Owusu (-), 81’ Refaelov door Lamkel Ze (-), 85’ Fai door Sa (-) DOELPUNTEN: 45’ Refaelov (strafschop) 0-1, 90+3’ Lamkel Ze 0-2

GELE KAARTEN: 20’ Van Damme, 31’ Juklerod, 78’ Refaelov, 79’ Bolingi, 79’ Luyindama TOESCHOUWE­RS: 26.832

SCHEIDSREC­HTER: Erik Lambrechts (7)

 ?? FOTO'S BELGA/PHN ?? Agbo en Laifis konden niet tevreden zijn na het verlies in eigen huis.
FOTO'S BELGA/PHN Agbo en Laifis konden niet tevreden zijn na het verlies in eigen huis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium