Het Belang van Limburg

“Mezelf verbaasd”

Tom Robben beleeft primeur met allereerst­e LCC-zege

- Gert SILLEN

Met Tom Robben (TACT) en Sigrid Vanden Bempt (DCLA) bij de seniores kende de eerste manche van het LCC in Tongeren een zeer verrassend­e winnaar en een niet zo verrassend­e winnares.

De bijna 500 deelnemers kregen op en rond De Motten met stekelige, schuin aflopende hellingen en een Finse piste, die er zwaar bij lag, een uitdagend, maar pittig parcours voorgescho­teld. Die ingrediënt­en zorgden bij de seniores mannen voor een boeiend kijkstuk waarin met eerst Leroy Buttiens, vervolgens Wouter Simons en ten slotte Hendrik Vanden Berk drie atleten de koppositie innamen. In de vierde van zes ronden stoomde Tom Robben (23) uit Nieuwerker­ken naar de leiding om die niet meer af te staan. “Vorige week heb ik mijn lesje geleerd in de cross in Leuven. Ik was daar te voortvaren­d van start gegaan en heb me een beetje opgeblazen”, legde Robben uit. “Met die klimmetjes in het parcours heb ik de eerste ronde op reserve gelopen om daarna de achterstan­d meter voor meter goed te maken. Ja, eigenlijk heb ik mezelf wel verbaasd. Dit is ook allereerst­e keer dat ik een LCC-cross win bij de seniores. Ik wist niet dat ik zo ver stond. In juli ben ik pas opnieuw beginnen te lopen”, glom de arts in spe van trots en zweet. Lommellaar Hendrik Vanden Berk (22, DALO) toonde zich groot in het verlies. “Een verdiende en sterke winnaar van een mooie cross, maar ik ben inderdaad ontgoochel­d. De benen waren goed, maar de maag speelde op en het was nog zoeken naar het juiste veldloopri­tme. Na een stratenloo­pseizoen was het even aanpassen aan dat schots-en-scheefgelo­op. Mijn versnellin­g? Toen ik weg was, wist ik dat dat niet definitief was. Ik kreeg de kloof niet vergroot.”

Bij de vrouwen was de zege na anderhalve ronde al geklonken zodat de onverslijt­bare Sigrid Vanden Bempt (37) schijnbaar freewheele­nd de zege pakte. Toch stak de Glabbeekse een waarschuwe­nd vingertje op. “Het was een bewuste keuze om een constant tempo te lopen. Na mijn val in de voorbije winter blijft mijn knie me veel pijn bezorgen. Ook nu nog, daarom dat ik een beetje verkrampt loop. Een onverwacht­e beweging op een hobbelig parcours kan een felle pijnscheut uitlokken waardoor ik mijn tempo moet laten zakken. Daarom dat ik zo snel mogelijk een veilige voorsprong wilde uitbouwen. Ik vind het zelf verrassend dat deze wedstrijd zo positief uitdraaide. Tot juli liep ik slechts éénmaal per week. Vanaf dan heb ik heel veel duurlopen ondernomen. Met zulke basis ben ik nog nooit een winter ingegaan.”

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Tom Robben op weg naar de overwinnin­g.
FOTO PATRICK SMETS Tom Robben op weg naar de overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium