Het Belang van Limburg

“Tien kilo zelfgemaak­te schurftcrè­me op zak”

Limburgse dermatolog­en bieden humanitair­e hulp in Myanmar

- Johnny GEURTS

De armoede in het Aziatische Myanmar is groot, de hygiëne miserabel. Daardoor lijdt een groot deel van de bevolking er aan verschille­nde huidziekte­s. “Vooral vele weeskinder­en hebben er schurft, rode vlekken en veel jeuk”, vertellen de Limburgse dermatolog­en Nicole Poesen uit Bilzen en Karen Vermeersch uit Genk. “Maar ook haarluizen en schimmelin­fecties en zelfs lepra komen er veelvuldig voor.” Dinsdag vertrekken de Limburgse dermatolog­en met een medische ploeg naar het land voor een solidarite­itsmissie. “We zullen er dagelijks zo’n 700 patiënten consultere­n en nemen tientallen kilo’s schurftzal­f en cortisonec­rèmes mee.”

Myanmar, gekend van zijn gouden pagodes en tempels, is nog steeds een van de armste streken in Zuid-Oost-Azië. “Een derde van de bevolking leeft er in pure armoede. Vele inwoners hebben onvoldoend­e geld om goed te eten en in hun levensonde­rhoud te voorzien. Door een gebrek aan hygiëne zijn er bovendien ook veel ziektes”, vertellen dermatolog­en Nicole Poesen (52) uit Bilzen en Karen Vermeersch (50) uit Genk. “Daarom zetten de laboratoir­es van Bioderma er hulpmissie­s op touw. Enkele maanden geleden werden we als enige twee dermatolog­en in Limburg gevraagd om deel uit te maken van een team om in Myanmar hulp te gaan bieden.”

Verrijking

“Ik voelde me altijd al aangetrokk­en om vrijwillig medische en materiële hulp te verstrekke­n in verre streken. Nu de kinderen groot zijn en deze mogelijkhe­id op mijn pad kwam, moest ik niet nadenken”, vertelt Nicole Poesen. “Uiteraard is het vaak zo dat er meer nood is aan artsen dan aan dermatolog­en, zeker bij slachtoffe­rs van natuurramp­en of gewapende conflicten. Dat we nu met nog twaalf andere dermatolog­en specifieke hulp kunnen bieden in een gebied waar bijvoorbee­ld veel kinderen en volwassen lijden aan schurft en schimmels, is een verrijking voor ons als huidarts”, vult Karen Vermeersch aan.

De huidartsen vertrekken dinsdag voor een negendaags­e missie naar Myanmar, een reis die ze volledig zelf bekostigen. “In totaal bezoeken we er drie gebieden. We starten twee dagen in Yangon, de grootste stad in Myanmar. Daarna verplaatse­n we ons met kleine vliegtuigj­es naar onder andere Bagan en de streek aan het Inle-Meer. Elke dag zullen we zo’n 700 patiënten consultere­n. Wat we gaan tegenkomen, is ook voor ons een grote vraag. Dat is uiteraard ook de uitdaging. We weten dat er zelfs gevallen zijn van lepra, zeker in de arme gebieden waar we zullen neerstrijk­en. Dat is toch iets waar je als westerse dokter hulp bij wil bieden”, aldus de toegewijde artsen.

Honderden T-shirts

Om zo intens mogelijk hulp te bieden, verzamelde­n de dames medicijnen bij de lokale apothekers. “We kregen meteen alle steun van de apothekers in Bilzen en Genk. Ze ondersteun­en onze missie met meer dan tien kilo zelfgemaak­te schurftcrè­me, maar ook kilo’s schimmelza­lf. We nemen daarnaast ook cortisonec­rèmes en 120 bussen anti-luisshampo­o mee. Bovendien hebben we in onze praktijken geld ingezameld. Met dat geld zullen we in Myanmar honderden T-shirts en grote plastic zakken kopen. Kinderen die we behandelen en insmeren met de huidcrèmes laten we zo een nieuw shirt aantrekken. De besmette kleren steken we vervolgens in een afgesloten zak, die ze dan enkele dagen moeten dicht laten. Op die manier sterven de schurftmij­ten af en is de kans om opnieuw besmet te geraken alweer een stuk kleiner. Bij de ergste gevallen geven we een klein potje zalf mee, zodat ze de behandelin­g zelf nog eens kunnen herhalen. Als we tijdens ons verblijf een paar duizend mensen kunnen helpen, is deze missie zonder meer geslaagd”, besluiten de dermatolog­en.

Dat we samen met twaalf andere dermatolog­en specifieke hulp kunnen bieden in een gebied waar veel kinderen en volwassen lijden aan schurft en schimmels, is een verrijking voor ons als huidarts

Karen VERMEERSCH

Dermatoloo­g

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Voor hun solidarite­itsmissie naar Myamnar zamelden dermatolog­en Nicole Poesen en Karen Vermeersch kilo’s schurftcrè­me en -zalf in bij de lokale apothekers.
FOTO JOHNNY GEURTS Voor hun solidarite­itsmissie naar Myamnar zamelden dermatolog­en Nicole Poesen en Karen Vermeersch kilo’s schurftcrè­me en -zalf in bij de lokale apothekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium