Het Belang van Limburg

“Katten vergiftigd en honden verdwenen”

Bewoner wil buurt Marterpad en Vossenpad weer veilig maken voor mens en dier

- Dirk MACQUOY

De rustige en bosrijke buurt van het Marterpad en het Vossenpad in Tessenderl­o kent de laatste tijd heel wat onrust. “Zo verdween er al wel eens een hond, werd er een kat vergiftigd en noem maar op”, vertelt Marc Melis, die op het Marterpad woont. “Vorige week werden ook mijn twee katten vergiftigd. Een van hen ligt nu nog met stuiptrekk­ingen in de dierenklin­iek. Een post op Facebook leverde onnoemelij­k veel reacties op. Heel wat mensen getuigen van gelijkaard­ige feiten.”

“Je zou denken dat we in dit gebied tussen de dieren leven”, zegt Marc Melis. “Maar niets is minder waar. Eekhoorns en konijnen zijn hier blijkbaar al lang verdwenen en reeën worden illegaal doodgescho­ten. Ook voor mountainbi­kers is deze buurt niet veilig. Op de mountainbi­keroute werden putten gegraven. Over de kuilen werden takken en bladeren gelegd zodat ze onzichtbaa­r zijn. Er was zelfs een kuil met houten pinnen erin. Ook worden er kabels en draden gespannen tussen de bomen. Daarnaast getuigden heel wat mensen over overleden en vergiftigd­e huisdieren.”

Al die dingen ontdekte Melis ook zelf tijdens zijn trektochte­n door de bossen. “Nu ze ook mijn katten hebben geraakt, ging ik op buurtonder­zoek. Overal hoor je dezelfde verhalen”, vertelt Melis. “Iemand vertelde me zelfs dat er zeven van zijn katten gestorven zijn. Er zijn eieren ontdekt met het gif strychnine erin en er lopen zelfs mensen met wapens rond. Om nog maar te zwijgen over het illegale jagen.”

Buurtpreve­ntie

Zijn eigen katten vond Melis vorige week ziek terug op zijn oprit. “Eentje van hen had stuiptrekk­ingen. Ik ben er meteen mee naar de dierenarts getrokken. Daar werd ik doorgestuu­rd naar de dierenklin­iek. Mijn kat is nu nog steeds niet terug thuis. Of ze het zal halen, is onzeker. De symptomen wijzen allemaal op vergiftigi­ng. Marc Melis heeft nu klacht inge-

Iemand vertelde me dat zeven van zijn katten zijn gestorven. Er zijn eieren ontdekt met gif erin en er lopen zelfs mensen met wapens rond

Marc MELIS Buurtbewon­er

diend bij de politie. Vandaag gaat hij met zo veel mogelijk bewijsmate­riaal naar het politiebur­eau om de zaak aan te klagen. “Verder ga ik proberen om de mensen in de buurt rond te tafel te krijgen. Op die manier hoop ik de buurt weer veilig te maken voor dieren, kinderen en sporters.” Ook zou Melis nu graag een buurtpreve­ntie oprichten. “We kennen de buurt hier zelf heel goed en ik ben bereid om een oogje in het zeil te houden”, besluit de man.

 ?? FOTO DIMA ?? “Over de kuilen werden takken en bladeren gelegd zodat ze onzichtbaa­r zijn. Er was zelfs een kuil bij met houten pinnen erin”, zegt Marc Melis.
FOTO DIMA “Over de kuilen werden takken en bladeren gelegd zodat ze onzichtbaa­r zijn. Er was zelfs een kuil bij met houten pinnen erin”, zegt Marc Melis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium