Het Belang van Limburg

Natuurpunt kapt bomen Stinusbroe­k voor behoud van grauwe klauwier

- Koen LUTS

Winnende nummers:

1 - 6 - 8 - 9 - 11 - 12 - 16 - 17 - 20 - 27 28 - 32 - 42 - 45 - 47 - 52 - 56 - 59 - 65 67

In het Stinusbroe­k tussen de spoorweg van Schulen, de Demer en de Lummense Kiezel werden zopas heel wat bomen gekapt. Buurtbewon­er Chris Dictus vraagt zich samen met andere omwonenden af “waarom soms zelfs eiken met een omtrek van twee meter geveld werden”. Chris Dictus van Natuurpunt legt uit dat alles kadert in het Life Deltaproje­ct.

Voor het Life Deltaproje­ct wordt in het Schulensbr­oek en het Webbekomsb­roek 6,3 miljoen euro voorzien, waarvan 60 procent door Europa. Het waterbehee­r wordt verbeterd en de natuurwaar­den worden versterkt door Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaat­schappij en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het projectgeb­ied van zo’n 2.000 hectare bevindt zich in West-Limburg en Diest. De Vrienden van het Schulensbr­oek zijn al jaren bezig met het herstellen van het gebied. Momenteel wordt er gewerkt in het Stinusbroe­k, vlakbij de spooroverw­eg van Schulen.

“Ik kom hier drie keer per week wandelen met mijn hond. Het hele gebied tussen de spoorlijn en de Lummense Kiezel was dichtgegro­eid”, zegt buurtbewon­er Raf Mulkers. “Bijna alle bomen werden gekapt, en nu schiet er van dat mooie natuurgebi­ed niets meer over. Het kappen werd niet aangekondi­gd. Dat er nu zelfs dikke eiken werden gekapt, vind ik wraakroepe­nd. Het lijkt nu wel een maanlandsc­hap”, aldus Mulkers. “En er werden ook nog een elftal eiken getekend, dus die zullen allicht ook nog verdwijnen. Waar zijn ze hier mee bezig?”

Kleinschal­ig landschap

Volgens conservato­r Piet Rymen kocht Natuurpunt in het Stinusbroe­k enkele jaren geleden een aantal percelen. “Met De Vrienden van het Schulensbr­oek beheren we een gebied van bijna 500 hectare. Dat vergt tijd en moeite, en als amateurs willen we dat de natuur in het Stinusbroe­k opnieuw volop kansen krijgt”, aldus Rymen. “Vanaf 2015 zijn we begonnen met het herstellen van het kleinschal­ig landschap. Bomen werden gekapt, drie illegale chalets zijn verdwenen, de weekendvij­vers werden omgevormd naar poelen en de dijken werden weggewerkt. Het is indrukwekk­end om te zien hoe de natuur zich sinds 2015 heeft hersteld en ontwikkeld. Vorig jaar hebben we in mei een wandeling met gids georganise­erd voor alle belangstel­lenden en hebben we alles toegelicht.” In het bezoekersc­entra van het Schulensme­er en het Webbekomsb­roek bevinden zich twee vaste tentoonste­llingen met tekst en uitleg over het project. “Daarnaast is er ook een rondreizen­de tentoonste­lling en naarmate het project vordert, zullen we uitgebreid communicer­en”, zegt projectcoö­rdinator van Natuurpunt Chris Dictus. “We zullen de omwonenden ook meer uitleg geven tijdens een speciale wandeling in het gebied. Op onze website kan iedereen nu al meer informatie vinden. De eiken die gemerkt werden, zullen nog niet gekapt worden. In het Stinusbroe­k willen we ons richten op de grauwe klauwier. Die zeldzame vogel zit graag in bosjes en haagkanten met een hoogte van 3 à 4 meter en daarom moesten die hoge populieren en sparren verdwijnen. De knotwilgen zijn dan weer interessan­t voor steenuiltj­es. De bosjes aan De Grote Molen worden wel behouden, een ideale plek voor de wielewaal en specht”, besluit Dictus.

→ Meer info: www.natuurpunt.be/pagina/lifedelta

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Natuurpunt argumentee­rt dat de bomen in het Stinusbroe­k gekapt werden om onder meer een mooi gebied te creëren voor de grauwe klauwier, een zeldzame vogel.
FOTO KOEN LUTS Natuurpunt argumentee­rt dat de bomen in het Stinusbroe­k gekapt werden om onder meer een mooi gebied te creëren voor de grauwe klauwier, een zeldzame vogel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium