Het Belang van Limburg

“Film ‘Engel’ gaat niet over VDB”

- Raymond DE CONDÉ

Het verhaal van de derde film van regisseur Koen Mortier, ‘Engel’, doet denken aan de laatste dagen van de betreurde wielrenner Frank Vandenbrou­cke. Maar dat wil Mortier niet gezegd hebben. Het is een tragisch liefdesver­haal van een Senegalese prostituee en, jawel, een wereldbero­emde wielrenner.

Regisseur Koen Mortier: “De film is gebaseerd op het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst en dat is inderdaad geïnspiree­rd op het tragische einde van Frank Vandenbrou­cke. Maar de film vertrekt vanuit het standpunt van het vrouwelijk personage, Faë. Zij komt in het begin van de film in de groezelige hotelkamer waar het lichaam van Thierry, de wielrenner, gevonden werd. Zij wordt nog gearrestee­rd omdat ze ervan verdacht wordt de hand te hebben gehad in zijn dood. Wat er op 12 oktober 2009 precies is gebeurd in dat Senegalese plaatsje Saly weet niemand of wil niemand weten. Niemand kent de waarheid. Ik heb vooral een hedendaags­e liefdestra­gedie willen vertellen en als ik me te veel met VDB had beziggehou­den, zou me dat alleen belemmerd hebben. Bij mij gaat het om een stormachti­ge romance, een amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een sportman wiens carrière tanende is en Faë, een jonge Senegalese gazelle die enkel hoopt te overleven.”

Tijdens het bekijken van de film blijft het toch moeilijk om VDB uit je hoofd te zetten. Ondanks de verschille­n: VDB werd tijdens zijn laatste trip naar Senegal niet vergezeld door zijn broer zoals in de film, en hij is ook nooit in een regenboogt­rui slachtoffe­r geweest van zo’n zware valpartij.

“De broer creëert meer drama in de film, bijvoorbee­ld wanneer hij naar hun moeder moet bellen om te zeggen wat er gebeurd is. De broer voelt zich bovendien schuldig omdat hij de drugs heeft meegebrach­t. Bij het ongeval heb ik gedacht aan Jempi Monseré, die verongeluk­t is het jaar nadat hij wereldkamp­ioen werd. Zijn zoontje Giovanni, die voor zijn communie een fietsje had gekregen van Freddy Maertens, is op dezelfde wijze als zijn vader verongeluk­t: door op een auto te knallen. Het jongetje droeg toen een regenboogt­rui en dat beeld is bij mij blijven hangen.”

Naar verluidt, is de familie van VDB niet gelukkig met de film.

“Dat hadden we gelezen in Dag Allemaal. Ik ben met zijn moeder gaan praten maar ze had geen oren naar mijn argumentat­ie. Ze oordeelde over een film die ze nog niet gezien had. Haar overtuigen

was onbegonnen werk.”

Ik ben met de moeder van VDB gaan praten, maar ze wilde niet weten van de film. Haar overtuigen was onbegonnen werk.

Regisseur Koen Mortier

Jij bent in Senegal research gaan doen. Kennen ze daar VDB nog?

“Over het algemeen kennen ze er geen wielrenner­s, zelfs de naam van Eddy Merckx doet geen belletje rinkelen. Maar het overlijden van VDB heeft er wel een blijvende indruk gemaakt.”

Oorspronke­lijk zou Jérémie Renier de rol van Thierry vertolken. Dat is Vincent Rottiers geworden, een Franse acteur.

“In tegenstell­ing met Jérémie Renier lijkt Vincent helemaal niet op VDB en daarom heb ik voor hem gekozen. Ik had eerst het idee om hem de broer van Thierry te laten spelen maar hij wilde de hoofdrol. Daarna zag ik hem in weer een film en hij leek me geschikt voor een kwetsbaar, schuchter, emotioneel verlegen personage als Thierry en tegelijk was hij aanvaardba­ar als sportman. De hele film is trouwens in het Frans gedraaid omdat ik hoop op die manier een breder publiek te bereiken.”

→ ‘Engel’ is dinsdag om 20 uur te zien bij Filmmagie in Kinepolis. Koen Mortier leidt zijn film zelf in.

 ?? Foto HBVL ?? De Franse acteur Vincent Rottiers in regenboogt­rui in ‘Engel’.
Foto HBVL De Franse acteur Vincent Rottiers in regenboogt­rui in ‘Engel’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium