Het Belang van Limburg

Jagers pleiten voor intensieve­re jacht op de everzwijne­n

“Geen rekening houden met leeftijd of geslacht”

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Hubertus Vereniging Vlaanderen pleit ervoor om intensieve­r te jagen op everzwijne­n. “Het is de enige manier om de populatie binnen de perken te houden”, zegt woordvoerd­er Maarten Goethals van de Vlaamse jagersvere­niging. Behalve in de provincie Antwerpen is het aantal everzwijne­n vooral een probleem in Limburg.

Om de jacht op de everzwijne­n op te voeren stelt de Hubertus Vereniging voor om niet langer rekening te houden met leeftijd of geslacht. Goethals: “Ze zijn al vruchtbaar op de leeftijd van zes maanden en planten zich razendsnel voort.” Daarnaast willen ze bepaalde eigendomme­n die nu door de everzwijne­n als toevluchts­oord worden gebruikt, openstelle­n voor de jacht, in overleg met de eigenaars en het Agentschap Natuur en Bos. Bovendien moet het tijdstip waarop gejaagd mag worden, uitgebreid worden.

Over een week heeft, onder leiding van de gouverneur, overleg plaats over de Afrikaanse varkenspes­t, met een afschotpla­n. Ook boeren en natuurorga­nisaties nemen eraan deel.

BRUSSEL - Een gebrek aan waardering of de balans werkprivé die compleet scheef zit. Meer dan de helft van de Belgen zit geregeld slecht in zijn vel op het werk, zo blijkt uit onderzoek door HR-dienstverl­ener Agilitas. Eén op de tien ervaart dat gevoel zelfs dagelijks.

Zondagavon­d, 20 uur. U hebt net een fijn weekend achter de rug, wanneer u plots beseft dat het morgen maandag is en u dus weer moet gaan werken. Weg weekendvib­e, hallo monday blues. Meer dan een kwart heeft last van dat slechte gevoel, zo blijkt een bevraging door Agilitas (het vroegere T-interim) bij 650 werkende Belgen.

Eenmaal op het werk is het nog erger. Bijna zestig procent van de Belgen voelt zich daar meer dan één keer per maand slecht, bij één op de tien is dat dagelijks zo. Als belangrijk­ste redenen geven we onder meer een gebrek aan waardering, strakke deadlines, stress onderweg naar het werk of een slechte werk-privébalan­s.

Eieren voor hun geld

Opvallend: toch onderneemt 73 procent van de ongelukkig­e werknemers niets om van job te veranderen. Alarmerend, vinden ze bij Agilitas. “Je goed voelen in je job speelt een belangrijk­e rol in ons algemeen geluksgevo­el”, zegt woordvoers­ter Leen Martens. “Vandaar onze oproep om meer te luisteren naar je buikgevoel en te gaan voor een job die perfect aansluit bij je noden en ambities.” Dat velen die stap toch niet zetten, komt bij sommige experts niet als een verrassing. “Je situatie op het werk is slechts één van de factoren die je geluk bepalen”, zegt Lieven Annemans, die een groot geluksonde­rzoek voert aan de UGent. “Je werk kan tegenvalle­n, terwijl je het thuis wel getroffen hebt. Dan zal je misschien toch niet van job veranderen omdat het een te grote omwentelin­g zou betekenen. Anderen kiezen eieren voor hun geld omdat ze geen garantie hebben dat het elders beter is.”

Bedrijfscu­ltuur

Loert de burn-out dan niet om de hoek? Niet noodzakeli­jk. “Bij een burn-out staat de uitputting centraal”, zegt Steffie Desart, doctoraats­studente arbeidspsy­chologie aan de KU Leuven. “Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Veel mensen met een burn-out doen hun job net heel graag. Vraag je daarom af waarom je je slecht voelt. Voel je je niet gewaardeer­d? Ga daar dan over praten met je leidinggev­ende.” Professor Annemans vindt het in de eerste plaats de taak van de bazen om iets aan de bedrijfscu­ltuur te veranderen. “Een cultuur die de autonomie van werknemers vergroot, die hun talenten aanspreekt en warme relaties tussen collega’s aanmoedigt, dat zijn de drie belangrijk­ste factoren die geluk op het werk bevorderen”, zegt hij. “Voor elke euro die bedrijven in fysieke en mentale gezondheid investeren, krijgen ze 2,3 euro terug. Hun werknemers komen met meer creatieve ideeen, er is minder verloop, enzovoort. Dat werkt stukken beter dan hen bijvoorbee­ld een cursus mentale weerbaarhe­id te geven, zoals sommigen nu doen.”

Een cultuur die de autonomie van werknemers vergroot, die hun talenten aanspreekt en warme relaties tussen collega’s aanmoedigt, dat zijn de drie belangrijk­ste factoren die geluk op het werk bevorderen Lieven ANNEMANS

Professor UGent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium