Het Belang van Limburg

Broers stopt in 2021 als burgemeest­er

Joris Gaens wordt nieuwe burgemeest­er van Voeren

- Nico MEENS

Op 31 januari 2021 geeft burgemeest­er Huub Broers (66) van Voeren de sjerp door aan Joris Gaens (30). Broers zal dan 20 jaar lang burgemeest­er zijn geweest.

De verjonging en vernieuwin­g binnen Voerbelang­en wordt in de nieuwe bestuurspe­riode heel concreet. Dat meldde Huub Broers zaterdagmo­rgen zelf via de sociale media. Het huidige college (Huub Broers, Jacky Herens en William Nijssen) blijft in principe aan tot 31 januari 2021. Vanaf 1 februari 2021 is Joris Gaens de nieuwe burgemeest­er. William Nijssen wordt dan eerste schepen en Yolanda Daems tweede schepen. Joris Gaens (amper 30) werkt voor de Vlaamse overheid in Brussel. Hij was bij de jongste ver- kiezingen kandidaat voor de gemeentera­ad en lijsttrekk­er voor het OCMW dat in Voeren rechtstree­ks wordt verkozen. Huub Broers is sinds 2001 burgemeest­er. Na een ambtsperio­de van 20 jaar maakt hij dus plaats voor de jonge garde. “Belofte maakt schuld. Ik zal de jonge bestuurspl­oeg blijven ondersteun­en vanuit Brussel (Hij blijft voorzitter van de VLM.) en misschien ook wel vanuit Hasselt, maar dat is voorlopig nog een verrassing”, zo meldt Broers ietwat mysterieus.

Verrassing

Over die mogelijke ‘verrassing’ in Hasselt wil Huub Broers geen verdere uitspraken doen. “Op dit ogenblik ben ik zelfs geen eerste opvolger voor de provincier­aad. Mogelijk kan dit wel wijzigen maar daar wil ik momenteel niets over kwijt”, besluit Huub Broers. Joris Gaens wordt OCMW-voorzitter tot 31 januari 2021. Na zijn benoeming als burgemeest­er wordt Hilde Broers de nieuwe OCMW-voorzitter. Zij haalde de meeste voorkeurst­emmen bij de verkiezing­en, maar vader Huub en dochter Hilde beslisten om niet samen burgemeest­er en voorzitter te zijn. Nieuw is Lizzy Buijsen. Zij wordt begin 2019 fractielei­dster in opvolging van Anne-Mie Palmans-Casier. Rik Tomsin volgt bij de start van de nieuwe legislatuu­r Jean Duijsens op als voorzitter van de gemeentera­ad. “Voor een goede fractiewer­king voorziet de partij vanaf 2019 een fractiever­goeding op basis van het aantal verkozenen. Ook de aanwezighe­id tijdens de vergaderin­gen van de raden moet hierbij een rol spelen”, aldus Huub Broers.

 ?? FOTO NICO MEENS ?? Aflossing van de wacht in Voeren: Joris Gaens (links) vervangt Huub Broers (rechts) vanaf 1 februari 2021 als burgemeest­er.
FOTO NICO MEENS Aflossing van de wacht in Voeren: Joris Gaens (links) vervangt Huub Broers (rechts) vanaf 1 februari 2021 als burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium