Het Belang van Limburg

Opa’s apetrots op hun gouden Nina

Gouden Nina Derwael krijgt warm onthaal bij thuiskomst

- Mark VAN LUYK

ZAVENTEM - Familie, vrienden en supporters van Nina Derwael (18) stonden gisteren klaar in de aankomstha­l van Zaventem om de kersverse wereldkamp­ioen te verwelkome­n. De jongste leden van Turnkring Sta Paraat bedolven haar onder de bloemen en haar nicht had een prachtige beer meegebrach­t. Maar het gelukkigst was de Truiense wereldkamp­ioene op de ongelijke leggers toch met de knuffels van haar hondje Ella. Zo’n 100 fans stonden de Truiense kampioene gisteren op te wachten in de aankomstha­l bij haar terugkeer uit de Qatarese hoofdstad Doha. Maar de eerste knuffels waren toch voor haar hondje Ella die haar pluspapa had meegebrach­t naar de luchthaven. Onder de fans bevond zich ook een hele delegatie kleine turners van turnkring Sta Paraat uit Hasselt met bloemen voor de kampioene. Ze wilden allemaal een handtekeni­ng van hun grote idool op hun shirt, iets waarvoor Nina uitgebreid de tijd nam. Haar nichtje Shalina (20) had een grote knuffelbee­r bij met op het slabbetje de tekst: ‘Nina Derwael, World Champion 2018 Doha.’ “Nina en ik zijn enige nichten. We spreken elkaar elke dag op Snapchat. We kunnen altijd bij elkaar terecht.” “Het is echt heel speciaal dat iedereen me hier staat op te wachten”, zegt Nina Derwael. “Ik had niet verwacht dat hier zoveel mensen zouden staan. Het is ook leuk dat er zoveel familieled­en en vrienden zijn. Ik geniet hiervan, maar ik hoop toch dat morgen mijn leven weer zijn gewone gangetje gaat. Het is al een tijdje geleden dat ik thuis ben geweest. Ik ga straks van de rust genieten en vanaf woensdag gaan we weer trainen en moet ik naar school.”

Blinkende opa’s

Ook de twee opa’s van Nina stonden in de inkomhal te blinken terwijl hun kleindocht­er in vloeiend Frans een televisiep­loeg van RTL toesprak. “Het is toch een heel apart meisje”, glunaltijd dert opa Paul Derwael (72). “Ze heeft door haar turncarriè­re niet veel op de schoolbank­en kunnen zitten, maar toch spreekt ze vloeiend Frans en Engels. Ook voor haar rijexamen was ze meteen geslaagd. Ze is heel intelligen­t en heeft echt veel talenten.” We willen weten van welke opa ze haar lenigheid heeft geërfd. “Ik

kon in mijn tijd goed lopen”, zegt Paul. “Maar ik mocht me daar niet op toeleggen van

thuis.” “Ik ga nog drie keer per week fitnessen”, vult Benny Lammens (65) aan. “Ik denk dus dat onze genen samen voor een goeie mix hebben gezorgd.” (lacht)

Volgens de opa’s was ze als kind al een echte spring-in-’t-veld. “Als je ze niet tegenhield, sprong ze op de kast”, zegt Benny. “Maar goed dat ze in de turnkring terechtgek­omen is. Daar kon ze haar energie kwijt”, vult Paul aan.

Nina heeft de familienaa­m Derwael in de geschieden­isboeken geschreven Paul DERWAEL Opa van Nina

Ik geniet hiervan, maar ik hoop toch dat morgen mijn leven weer zijn gewone gangetje gaat Nina DERWAEL Wereldkamp­ioene turnen

Geschieden­isboeken

Aanstaande zaterdag zal Nina Derwael gevierd worden op de Grote Markt van Sint-Truiden. Of de opa’s dan een traantje zullen wegpinken? Paul Derwael doet het al meteen en besluit geemotione­erd: “Een tijd geleden dacht ik nog: ‘We waren thuis met acht. Gaat nu alleen mijn zoon Nico nog overblijve­n om de naam Derwael verder te zetten?’ Maar nu heeft Nina onze familienaa­m wel in de geschieden­isboeken geschreven. Dat is zo mooi.”

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Trotse opa’s Benny Lammens en Paul Derwael met hun gouden kleindocht­er.
Foto SVEN DILLEN Trotse opa’s Benny Lammens en Paul Derwael met hun gouden kleindocht­er.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium