Het Belang van Limburg

Hans Vanaken effent pad naar historisch­e zege

Blauw-zwart boekt grootste Belgische overwinnin­g ooit in Champions League

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Monte Carlo

Twee goals van Hans Vanaken, een tweede goal in de Champions League van Wesley Moraes en een glorieuze comeback van Ruud Vormer. De 0-4 van Club Brugge in Monaco is de grootste zege ooit van een Belgische club in de Champions League en gaat de wereld rond. En zeker zo belangrijk: de Europese overwinter­ing lonkt heel nadrukkeli­jk.

De 1.200 supporters van Club Brugge die waren meegereisd naar Monaco, beleefden de avond van hun leven in een doorweekt Stade Louis II. Het hoogtepunt van de avond kwam er toen Ruud Vormer in de tweede helft de 0-4 tegen de touwen trapte. De Nederlande­r rende de atletiekpi­ste op tot voor het bezoekende vak en klopte zich King Kong-gewijs op de borst. “Nooit in twijfel”, wilde hij ermee zeggen. De glorieuze comeback van de aanvoerder was een wervelend orgelpunt van een avond voor de geschieden­isboeken. De 0-4 was niet alleen de grootste zege ooit van een Belgische ploeg in de Champions League, het was ook de grootste thuisneder­laag van Monaco in een Europese beker. Youri Tielemans en Nacer Chadli toonden zich vrijgevige gastheren. Maar het was vooral de verdienste van de Brugse aanvallers dat de ruimtes ook werden benut. “We wisten dat Monaco wankel stond en dat hebben we proberen uit te buiten”, sprak Hans Vanaken, die binnenkant voet de 0-1 mocht binnentrap­pen en met een penalty rechtdoor de 0-2 scoorde. “Gewoon in het midden, had ik me voorgenome­n.”

Horvath belangrijk

Ethan Horvath was dan al belangrijk geweest met een save in de openingsfa­se. Nadien kwam hij ook twijfelend tussenbeid­e, maar redde hij opnieuw op de daaropvolg­ende poging van Tielemans.

Wesley Moraes bokste Monaco helemaal knock-out. Eerst tikte hij de bal nog te veel opzij om doelman Benaglio te bedreigen, nadien zette hij de 0-3 toch op het bord. Naar binnen komen en schieten, van net buiten de zestien meter. “Ik had er deze week op getraind”, sprak Wesley haast flegmatiek. “Dankzij God lukte het me ook te scoren in de wedstrijd.”

De Braziliaan maakte zijn tweede goal op rij in de Champions League en droeg zijn doelpunt opnieuw op aan zijn twee broers Leandro en Leonardo. Hij vormde de letter L met zijn vingers voor de camera. “Ik heb nu voor elke broer een goal. Maar ik heb ook nog twee zussen, Silvia en Christiana.” Dat worden dus nog de letter S en de letter C in de volgende wedstrijde­n. Nog twee in de Champions League. Minstens twee. “Je weet nooit dat we ons kunnen kwalificer­en voor de volgende ronde”, zegt Wesley. “Waarom zouden we thuis niet kunnen winnen tegen Atlético? We hebben de kwaliteite­n om het te doen. Als we spelen zoals in de eerste helft tegen Dortmund en de tweede tegen Atlético, kan het.” In Brazilië volgden misschien wel 100 miljoen mensen zijn wedstrijd, zei Wesley. En daarbij ook de Braziliaan­se bondscoach. “Ik kreeg al het signaal van de Braziliaan­se bond dat ze me volgen. Als ik voortdoe zoals ik bezig ben, zit er misschien wel een selectie in”, besloot Wesley met een brede glimlach.

We wisten dat Monaco wankel stond en dat hebben we proberen uit te buiten

Hans VANAKEN

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium