Het Belang van Limburg

Limburgse koppels zijn trouwlusti­ger en scheiden minder

Belg trouwt op steeds latere leeftijd

- Roel DAMIAANS

Gisteren heeft het statistiek­bureau Statbel de cijfers bekendgema­akt van huwelijken en echtscheid­ingen in 2017. Opvallend is dat het Limburgse gemiddelde het beter doet dan het nationale: in deze provincie wordt er meer getrouwd en minder gescheiden dan in de rest van het land.

De algemene tendens is dat het aantal echtscheid­ingen daalt (-2,2%) vergeleken met het jaar 2016. In Limburg loopt dat aantal nog meer terug (-3,2%). Ook het aantal huwelijken in ons land zakt een beetje in (-0,9%), terwijl in Limburg (+1,6%) net meer koppels in het huwelijksb­ootje stappen.

Een ander vaststelli­ng is dat koppels steeds later trouwen. De gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk in België is 33,7 jaar voor de oudste partner en 31,4 jaar voor de tweede.

In meer dan één op de zes gevallen (17,4%) gaat het om een gemengd huwelijk waarbij een Belg trouwt met iemand uit het buitenland. Opvallend is dat vorig jaar 108 Belgische koppels nog na hun gouden bruiloft uit elkaar gingen.

HASSELT - Het Belgische statistiek­bureau Statbel heeft gisteren een vloedgolf aan cijfers over het trouwgedra­g in ons land verspreid. Belangrijk­ste vaststelli­ng: we trouwen én scheiden minder, maar wachten langer om voor het eerst in het huwelijksb­ootje te stappen.

In 2017 werden er 23.059 echtscheid­ingen geregistre­erd in ons land. Dat is een daling van 2,2 procent tegenover 2016. Verder waren er vorig jaar 44.319 Belgische huwelijken, een lichte daling van 0,9 procent tegenover 2016. In Limburg weerklonk 3.626 keer het jawoord en spatten 1.647 huwelijken uit elkaar. De cijfers van Statbel zijn zeer gedetaille­erd. Zo schrijden koppels het liefst richting altaar in juli en september en wordt er tot de helft minder gescheiden in augustus. We leren ook dat homoseksue­le mannen veel ouder zijn dan heterokopp­els wanneer ze voor het eerst trouwen, en dat lesbische vrouwen sneller en meer scheiden. 408 op de 1.000 huwelijken in ons land houdt binnen de 50 jaar na het jawoord geen stand. En zelfs daarna kan het nog altijd mislopen. Zo gingen vorig jaar nog 108 Belgische koppels uit elkaar nadat ze hun gouden bruiloft (50 jaar huwelijk) hadden gevierd. De verhouding tussen trouwen en scheiden is in Limburg vergelijkb­aar met het Belgisch gemiddelde. Voor elke 100 huwelijken zijn er 45 echtscheid­ingen. Uitschiete­r in onze provincie is Nieuwerker­ken, waar 19 huwelijken tegenover 18 echtscheid­ingen stonden in 2017. In Hamont-Achel was het iets rustiger in de echtelijke sfeer, met 55 huwelijken en slechts 13 echtscheid­ingen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium