Het Belang van Limburg

AMERIKA KIEST

Midterm-verkiezing­en in Verdeelde Verenigde Staten

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Naar de uitslag was het gisteravon­d onze tijd nog gissen. Maar de vroege stemmers bij de Amerikaans­e midterm-verkiezing­en waren dit jaar in elk geval talrijker dan bij de vorige editie. Die belangstel­ling, her en der zichtbaar in rijen wachtenden, hangt samen met de intense passie van de campagne halverwege het presidenti­ële mandaat van Donald Trump.

De Amerikanen kozen gisteren alle 435 leden van het Huis van Afgevaardi­gden en 35 van de 100 leden van de Senaat, 36 gouverneur­s en meer dan 6.600 leden van de parlemente­n in de staten. Vandaag is duidelijk of de Democraten erin geslaagd zijn de Republikei­nse greep op het Congres te breken – in beide kamers of in het Huis alleen – of dat de Republikei­nen die controle behouden. Maar de eigenlijke inzet van de stembusgan­g was het presidents­chap van Trump halverwege zijn ambtstermi­jn. Door het referendum­karakter voor of tegen Trump waren de midterms de belangrijk­ste ooit in het diep verdeelde land. De gemelde kiezersopk­omst in heel de VS leek dat te weerspiege­len. Bij de midterms in 2014 was die opkomst nog historisch laag: 36 procent. Gisteren stonden bij stembureau­s rijen wachtenden, uitzonderl­ijk bij tussentijd­se verkiezing­en (die ook lokale verkiezing­en zijn: er werden gisteren ook sheriffs en schoolbest­uren gekozen).

Het weer was soms spelbreker, met hevige regen in oostelijke en stormen in zuidelijke staten. In Tennessee veroorzaak­ten ze stroomonde­rbrekingen, waardoor stem- machines niet meer werkten en er met stembiljet­ten gewerkt moest worden. Ook in Georgia waren er problemen. De gouverneur­srace daar werd toch al met bijzondere aandacht gevolgd, omdat de Republikei­nse kandidaat het stemrecht van 50.000 vooral zwarte kiezers ‘opschortte’.

Vroege stemmers

36 tot 38 miljoen kiezers hadden al gebruikgem­aakt van de mogelijkhe­id om hun stem vroeger uit te brengen. Bij de vorige midterms waren er dat 20 miljoen. In Texas waren er meer early voters dan het totale aantal kiezers bij de stembusgan­g in 2014. Vooral bij jonge kiezers was er een grote toename, mogelijk ook na oproepen van popster Taylor Swift om te gaan stemmen. In Tennessee stemden zeven keer meer jongeren, in Illinois was er een stijging van 144 procent: driekwart van de studenten aan de universite­it van Chicago had zich via de TurboVote-app als kiezer geregistre­erd. In Florida brachten 5 miljoen mensen een vroege stem uit, 38 procent van de geregistre­erde kiezers.

Spot

Het voorwerp van die intense politieke betrokkenh­eid bracht de verkiezing­sdag door in het Witte Huis, waar hij in gezelschap van familie en vrienden de uitslagen volgde. Maandag had Trump nog campagne gevoerd in drie staten, Ohio, Indiana en Missouri. Ze waren gekozen vanwege hun onvoorspel­bare senaatsrac­es, een teken dat het er de Republikei­nen vooral om te doen was hun meerderhei­d in de Senaat te verdedigen. Trump hamerde op zijn campagneth­ema migratie (“Als je meer karavanen en misdaad wil, stem Democraat”). Hij haalde uit naar het campagneth­ema van de Democraten: gezondheid­szorg en de voordelen van Obamacare (“een socialisti­sche nachtmerri­e”). Hij had het ook over zijn economisch­e successen. Trump tweette voor de verkiezing­en nog een spot over een Mexicaanse migrant die twee politieage­nten doodde en door de Democraten “binnengeha­ald” was. Nieuwszend­ers – ook Fox News – weigerden de als racistisch­e bestempeld­e spot te vertonen. Fox News kwam aan het slot van de campagne nog in de kijker door het optreden van sterjourna­list Sean Hannity op de Trump-meeting in Missouri. Vanop het podium prees Hannity niet alleen de president maar haalde hij ook uit naar collega-journalist­en in de zaal, “fake news” in zijn woorden. Fox News wees hem gisteren publiek terecht wegens zijn “deelname aan de campagne”.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? De grote opkomst bij de vroege stemmers bewijst al dat dit de belangrijk­ste midtermver­kiezingen ooit zijn voor de VS.
Foto AFP De grote opkomst bij de vroege stemmers bewijst al dat dit de belangrijk­ste midtermver­kiezingen ooit zijn voor de VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium