Het Belang van Limburg

Steeds meer jonge vrouwen laten borstverkl­eining uitvoeren

- Mireille MAES

HASSELT - Elk jaar worden in België om medische redenen zo’n 8.000 borstverkl­einingen uitgevoerd bij vrouwen. Daarmee is het een van de meest uitgevoerd­e operaties geworden in ons land, en dat heeft alles te maken met de evolutie van de borstmaten. Want waar in 1920 cup D de grootste maat was, zitten we intussen al aan cup J. “Een eenduidige verklaring waarom borsten steeds zwaarder worden, is er niet”, zegt plastisch chirurg Bob Vermeulen van het ZOL. “Maar onze voeding en het steeds vroeger krijgen van de maandstond­en hebben er mee te maken.”

Kat Kerkhofs – mevrouw Dries Mertens – kwam deze week naar buiten met het nieuws dat ze op haar 19de een borstverkl­eining onderging. De presentatr­ice is daarmee zeker niet de enige vrouw die al op jonge leeftijd besliste om haar borsten te laten verkleinen. In het Jessa Ziekenhuis en het ZOL, de twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en, worden jaarlijks om medische redenen een kleine 300 borstverkl­einingen bij vrouwen uitgevoerd. Ook bij vrouwen onder de 20 jaar. “Het is een van de meest uitgevoerd­e ingrepen hier”, zegt dokter Bob Vermeulen van het ZOL. “Het is die vrouwen niet, zoals wel wat mensen denken, om het uiterlijk te doen. Integendee­l. Veel vrouwen met zware borsten ondervinde­n functionel­e problemen. Hun nek, schouders en rug blokkeren, ze kunnen amper of niet sporten, en vooral jonge meisjes worden uitgelache­n en bekeken.”

Om zo’n ingreep helemaal of gedeelteli­jk terugbetaa­ld te krijgen, moet wel aan een aantal voorwaarde­n worden voldaan. “Er wordt gekeken naar het BMI (moet lager zijn dan 35), de afmeting van de borst en er moet bij elke borst minstens 400 gram weefsel worden weggenomen”, legt de plastisch chirurg uit. Hijzelf voert de operatie bij voorkeur uit bij meerderjar­ige vrouwen waarvan de borsten niet meer groeien. “Maar als de ouders akkoord zijn en het probleem erg groot is, kan het ook jonger.”

Tevreden

Het goede nieuws voor de vrouwen die zo’n ingreep overwegen:

Het is die vrouwen niet om het uiterlijk te doen. Integendee­l. Hun nek, schouders en rug blokkeren, en ze kunnen amper of niet sporten Bob VERMEULEN

het is een van de meest succesvoll­e esthetisch­e operaties. “Negen op de tien vrouwen is tevreden. Omdat ze meer kunnen en zichzelf veel mooier vinden”, zegt Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er van Jessa.

Vrouwen die perfect kunnen leven met een bh-maatje meer, hebben intussen gelukkig ook al enkele lingerieme­rken die zich specifiek in dit segment positioner­en. PrimaDonna is een van de bekendste merken die grotere cupmaten maken. “Ja, we zien een duidelijke toename van de vraag naar grotere cupma- ten”, vertelt Vanessa De Vuyst, Global PR manager bij Van de Velde nv. “We merken dat zowel aan de verkoop van onze Prima-Donna-collectie, maar ook aan de groei van het jongere zusje dat we in 2010 lanceerden, PrimaDonna Twist.”

 ??  ?? Plastisch chirurg Bob Vermeulen: “Een van meest uitgevoerd­e ingrepen”
Plastisch chirurg Bob Vermeulen: “Een van meest uitgevoerd­e ingrepen”
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium